Șefa FMI, Kristalina Georgieva: Au crescut riscurile pentru stabilitatea financiară globală. Ce trebuie să facă statele lumii
Riscurile pentru stabilitatea financiară globală au crescut, consideră șefa FMI, Kristalina Georgieva. Ea a cerut în continuare „vigilență”.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, şi-a reiterat punctul de vedere că 2023 va fi un alt an provocator, în care creşterea economiei globale va încetini sub 3% din cauza cicatricilor cauzate de pandemie, războiului din Ucraina şi înăspririi politicilor monetare, transmite Reuters, citat de news.ro.
Chiar şi cu o perspectivă mai bună pentru 2024, creşterea globală va rămâne cu mult sub media sa istorică de 3,8%, iar perspectiva generală a rămas slabă, a spus ea la Forumul pentru Dezvoltare din China.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
FMI, care a anticipat o creştere globală de 2,9% în acest an, urmează să publice noi previziuni luna viitoare.
Georgieva a spus că factorii de decizie din economiile avansate au răspuns decisiv la riscurile de stabilitate financiară în urma prăbuşirii unor bănci, dar chiar şi aşa este nevoie de vigilenţă.
„Aşadar, continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluţiile şi evaluăm potenţialele implicaţii pentru perspectivele economice globale şi stabilitatea financiară globală”, a spus ea, adăugând că FMI acordă o atenţie deosebită ţărilor cele mai vulnerabile, în special ţărilor cu venituri mici, cu niveluri ridicate a datoriei.
Ea a avertizat, de asemenea, că fragmentarea geo-economică ar putea împărţi lumea în blocuri economice rivale, rezultând „o divizare periculoasă care i-ar lăsa pe toţi mai săraci şi mai puţin siguri”.
Situația Chinei
Georgieva a spus că revenirea economică puternică a Chinei, cu o creştere estimată a PIB-ului de 5,2% în 2023, oferă o oarecare speranţă pentru economia mondială, fiind estimat ca această economie să reprezinte aproximativ o treime din creşterea globală în 2023.
FMI estimează că fiecare creştere cu 1 punct procentual a PIB-ului din China are ca rezultat o creştere mai mare cu 0,3 puncte procentuale a altor economii asiatice, a spus ea.
Ea a îndemnat factorii de decizie din China să depună eforturi pentru a creşte productivitatea şi a reechilibra economia, departe de investiţii şi către o creştere mai durabilă, bazată pe consum, inclusiv prin reforme orientate spre piaţă, pentru a echilibra condiţiile de concurenţă între sectorul privat şi întreprinderile de stat.
Astfel de reforme ar putea creşte PIB-ul real cu până la 2,5% până în 2027 şi cu aproximativ 18% până în 2037, a mai spus Georgieva.