Senatorul Daniel Zamfir susține că ROBOR a fost manipulat și cere demiterea lui Chirițoiu


Ultimul update: Marti 23 Aprilie 2019 14:50
Data publicarii: Marti 23 Aprilie 2019 14:33
Categorie: Stiri Economice
Daniel Zamfir

Comisia economică din Senat propune, în raportul anchetei privind o eventuală manipulare a ROBOR, demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

De asemenea, Comisia economică a sesizat Curtea de Conturi pentru a face verificări dacă există "angajaţi fictivi" în această instituţie, a afirmat preşedintele Comisiei, Daniel Zamfir.

El a prezentat marţi raportul menţionat şi a explicat că "ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotaţii dovedindu-se a nu fi una transparentă, ci una aranjată".

"Comisia economică a propus încă de pe 20 martie (de la prezentarea raportului parţial) fie să se decupleze ROBOR de la calculul dobânzilor creditelor în lei, fie să se schimbe modalitatea de calcul a acestui indice. Preşedintele Consiliului Concurenţei a acţionat împotriva legii, cu rea credinţă, şi a determinat închiderea acestei investigaţii nesancţionând băncile, deşi avea numeroase elemente care să îl ducă la faptul că ROBOR a fost manipulat", a afirmat marţi Zamfir.

Senatorul a precizat că raportul final a fost înaintat Biroului permanent.

"Având în vedere concluziile formulate, Comisia a înaintat deja raportul anchetei Biroului permanent în vederea transmiterii către preşedintele României a propunerii de demitere a lui Bogdan Chiriţoiu din funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei. Având în vedere obiectivele Comisiei de anchetă parlamentară, Comisia economică nu are competenţa de a se pronunţa în legătură cu veridicitatea acuzaţiilor referitoare la existenţa unor angajaţi fictivi la Consiliul Concurenţei. În sensul verificării acestor acuzaţii şi aplicării eventualelor sancţiuni, Comisia economică a sesizat deja Curtea de Conturi pentru a dispune acolo verificări", a spus Zamfir.

O altă propunere a Comisiei, prezentată în raport, vizează modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor în ceea ce priveşte refuzul unor persoane de a se prezenta la audierile din Parlament.

"A treia propunere a Comisiei, conform Legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, Comisiile de anchetă parlamentară pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe al administraţiei publice, acestea fiind obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă. Dat fiind refuzul sistematic al senatorului Florin Cîţu de a participa, în calitate de fost trezorier al ING, la audierile din cadrul comisiei parlamentare privind investigaţia legată de Consiliul Concurenţei, Comisia economică a decis să propună modificarea legii în sensul sancţionării persoanelor citate care refuza audierea. Dat fiind refuzul repetat al domnului Nicolae Cinteză, director al Direcţiei de Supraveghere al Băncii Naţionale, şi Şerban Matei, director al Direcţiei de relaţii internaţionale a BNR, Comisia economica a propus Biroului Permanent al Senatului să transmită o solicitare guvernatorului Băncii Naţionale privind sancţionarea corespunzătoare a celor doi angajaţi", a adăugat Zamfir.

Plenul Senatului a adoptat, pe 11 februarie, un proiect de hotărâre prin care a acordat un termen de 60 de zile Comisiei economice să deruleze o anchetă privind modul în care Consiliul Concurenţei a închis, în 2013, o investigaţie referitoare la o eventuală manipulare a ROBOR. În ancheta menţionată au fost audiaţi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, trezorierii din acea perioadă ai unor bănci şi alte persoane care au oferit unele informaţii.

Pe 26 februarie a fost audiat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care a afirmat că instituţia pe care o conduce nu a găsit dovezi din care să reiasă că băncile s-au înţeles între ele în octombrie 2008 pentru a creşte nivelul indicelui ROBOR.

 

Daniel Zamfir Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Ce concluzie a tras senatorul Zamfir după audierea lui Isărescu: ”A confirmat”
Ce concluzie a tras senatorul Zamfir după audierea lui Isărescu: ”A confirmat”
Decizia luată de parlamentarii puterii după ce Isărescu nu s-a prezentat la audieri
Decizia luată de parlamentarii puterii după ce Isărescu nu s-a prezentat la audieri
Un senator ALDE acuză că indicele ROBOR este trucat cu ştiinţa BNR. Reacția băncii
Un senator ALDE acuză că indicele ROBOR este trucat cu ştiinţa BNR. Reacția băncii
Isărescu a refuzat să fie audiat: ”BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice”
Isărescu a refuzat să fie audiat: ”BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Dolari, averi
Topul celor mai mari paradisuri fiscale din lume. Țările în care populația nu plătește taxe
Apartamentele cu întreținere aproape zero. ”Poți plăti creditul cu 10 ani mai devreme”
Noua eră a angajărilor. Amprenta digitală, mai importantă decât tradiționalul CV
Salarii mai mari în construcții, lucrări mai scumpe. Firmele au trimis notificări
Ne așteaptă cel puțin 1 an și jumătate de scumpiri. Cât ne costă celebra OUG 114
Leul pierde în fața principalelor valute. Ce spune Isărescu despre deprecierea monedei
Mugur Isarescu
BNR majorează prognoza de inflație la 4,2%. Explicațiile oferite de Mugur Isărescu
O bancă din România și-a afișat cursul valutar în cireșe. Cât costă un euro
Liber pentru români în cea mai bogată țară din Europa, din iunie. Salariile ajung la 6.000 €
Creșterea economică a României aduce bunăstare țărilor vecine. UE ne va monitoriza
Declarația unică le dă multiple bătăi de cap românilor. ”Ce să facă online, sunt bătrâni”
Germania introduce un salariu minim pentru ucenici. Ce valoare are