Scumpirile din 2024. Lista bunurilor și serviciilor care vor avea prețuri mai mari

Scumpiri
Inquam Photos / George Călin

Anul 2024 vine cu scumpiri, dar și cu reducerea puterii de cumpărate. Crește TVA-ul la produsele care conțin zahăr într-o anumită cantitate, la produsele BIO, crește acciza la tutun, la alcool, dar și la băuturile cu concentrație mai mare de zahăr.

Oamenii se vor îndrepta spre produse mai ieftine, iar producătorii vor reduce cantitatea. Anul viitor se anunță unul dificil pentru români, atât cei care consumă, cât și cei care produc și au întreprinderi.

Ce alimente se vor scumpi în 2024

Produsele alimentare organice și cele tradiționale, serviciile oferite de festivaluri, cluburi sau săli de sport, locuințele și panourile fotovoltaice vor suferi majorări de preț începând cu 1 ianuarie 2024, conform pachetului de măsuri fiscal-bugetare adoptat de guvern.

Astfel, alimentele BIO, cele tradiționale sau cele de tip montan vor cunoaște o creștere a prețului din cauza majorării cotei TVA de la 5% la 9%.

Majorarea TVA-ului va fi aplicată și în cazul locuințelor cu valoare de până la 120.000 de euro, precum și al serviciilor oferite de festivaluri, cluburi sau săli de sport.

Citește și
VIDEO. Momentul în care Diana Șoșoacă e dată afară din plenul PE. „Am dreptul să vorbesc. Am fost votată de români

Pe lista scumpirilor se numără și panourile fotovoltaice și produsele alimentare dulci.

Ultimele vor suferi creșteri de preț, deoarece se introduce o nouă acciză pentru băuturile cu concentrație mare de zahăr, iar în plus, TVA-ul pentru alimentele cu concentrație mare de zahăr va fi majorat.

Firmele vor fi supuse și ele unor taxe mai mari. Astfel, începând din anul viitor, se va implementa un impozit de 3% pe cifra de afaceri pentru anumite companii, iar vor fi introduse noi taxe pentru bănci și pentru firmele active în sectorul petrol și gaze, ceea ce va conduce la creșteri de prețuri la combustibili.

Scumpiri la vacanțe în noul an

Creșterea TVA-ului la hoteluri și restaurante la 19% ar putea avea consecințe semnificative asupra costurilor serviciilor turistice din România, estimându-se o majorare de cel puțin 10%, avertizează agențiile de turism afiliate Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

În contextul eforturilor guvernamentale de a stabili noi măsuri fiscale pentru a asigura stabilitatea bugetară, propunerile de majorare a fiscalității, inclusiv creșterea TVA-ului, ridică îngrijorări serioase în rândul agențiilor de turism. ANAT subliniază că aceste propuneri, cum ar fi eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari și majorarea taxelor pentru industria turismului, ar putea genera probleme sociale și adânci deficit bugetar.

”ANAT se alătură specialiștilor economici și ai patronatelor care trag un semnal de alarmă serios privind impactul grav negativ al acestor măsuri asupra economiei. Mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creșteri ale prețurilor in lanț. Această măsură ar duce economia în zona gri de subzistență și ar accelera spirala negativă a consumului. În toate țările din jur, turismul are o cotă de TVA redusă. De altfel, turismul, atât de grav afectat de pandemie și de proximitatea războiului, a fost compensat mult mai puțin în România decât în restul Europei. Măsura Horeca 2 anunțată drept certă și inclusă într-o OUG anul trecut, nu s-a mai materializat, iar firmele din turism, decapitalizate și fără personal calificat, au fost lăsate să se descurce cum pot. Incomingul românesc e încă la jumătate față de 2019, revenindu-și cel mai greu”, subliniază Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și vicepreședinte al Consiliului Consultativ al Turismului din România.

Asociația susține că eliminarea voucherelor de vacanță ar putea afecta echitatea și dezvoltarea turismului în România, risipind potențialul valoros al acestei facilități care a avut un impact pozitiv considerabil asupra industriei turismului.

Totodată, ANAT atrage atenția asupra importanței adoptării de măsuri inteligente și eficiente care să promoveze creșterea fiscalizării în turism, menținând voucherele de vacanță ca o soluție esențială pentru stimularea acestui sector vital pentru economie.

Agențiile de turism subliniază că sectorul turistic reprezintă o investiție necesară pentru economia țării și că guvernanții ar trebui să aibă o viziune de ansamblu asupra impactului acestor măsuri fiscale asupra turismului, având în vedere instabilitatea economică și inflaționistă.

ANAT îndeamnă la reconsiderarea propunerilor fiscale restrictive și la adoptarea unor măsuri coerente și eficiente pentru sprijinirea dezvoltării industriei turistice, recunoscând turismul drept o investiție strategică pentru economia României.

Ca exemplu, o vacanță în Antalya în 2024 ar crește cu 5-10% față de anul acesta din cauza inflației.

Toate costurile au crescut, la fel ca și cheltuielile cu personalul, iar asta nu e valabil doar în Turcia, ci și în Europa.

Majorarea prețurilor la vacanțe ar putea duce la scăderea turiștilor.

Ce alte prețuri cresc în 2024

De la 1 ianuarie 2024, TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru toate produsele care au o astfel de cotă redusă, ceea ce înseamnă că românii vor cunoaște scumpiri la tot felul de produse și servicii.

Se păstrează TVA de 5% pentru livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale.

Totuși, Guvernul propune creșterea accizelor pentru tutun, alcool și băuturi alcoolice din ianuarie 2024. Se scumpesc, așadar, țigările și alcoolul, dar și băuturile care conțin alcool.

Și produsele care conțin tutun încălzit și lichidul care conține nicotină se vor scumpi.

Berea fără alcool și alimentele cu zahăr adăugat al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100 g produs se vor scumpi, pentru că guvernul propune creșterea TVA-ului de la 9% 19%.

Iată alte modificări menționate de Guvern care intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024:

Angajaţii din agricultură şi construcţii vor plăti contribuţii la sănătate;

Eliminarea plafonului pentru CASS la PFA-uri;

Creşterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%

TVA de 9% la locuinţele sub 600.000 lei, de la 5%;

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.

Impozit de 1% pe case şi apartamente a căror valoare cumulată depășește 500.000 de euro;

Taxă de 5% la vânzarea imobilelor;

Băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri,

Scăderea plafonului la 300.000 de lei (60.000 de euro) pentru microîntreprinderi, de la 500.000 de euro, în prezent;

Impozit pe venit pentru programatorii din IT cu salariu de peste 10.000 de lei.

Trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Articol recomandat de sport.ro
Naționala Ungariei, cădere liberă în clasamentul FIFA după Euro 2024
Naționala Ungariei, cădere liberă în clasamentul FIFA după Euro 2024
Citește și...
Reorganizările „din pix”, care nu aduc economii la buget, nu ajută economia. Comisia pune presiune pe Guvern să ia măsuri
Reorganizările „din pix”, care nu aduc economii la buget, nu ajută economia. Comisia pune presiune pe Guvern să ia măsuri

Până la toamnă noua Comisie Europeană așteaptă de la România un plan concret prin care să fie redusă gaura din buget, mai precis deficitul bugetar (diferența dintre cheltuieli și venituri), care amenință siguranța economiei locale.

Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023
Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023

Potrivit datelor Băncii Naționale, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2 la sută din PIB.

Ce locuri de muncă sunt disponibile în străinătate și ce salarii oferă angajatorii românilor
Ce locuri de muncă sunt disponibile în străinătate și ce salarii oferă angajatorii românilor

Aproape 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile, în acest moment, pentru persoanele care vor să lucreze în străinătate, iar angajatorii oferă salarii care pleacă de la 700 de euro net şi pot ajunge până la 5.000 de euro pe lună.  

Recomandări
Analiști, după scandalul făcut de Diana Șoșoacă în Parlamentul European: ”Imaginea României, afectată!”
Analiști, după scandalul făcut de Diana Șoșoacă în Parlamentul European: ”Imaginea României, afectată!”

Moment rușinos provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European. În noua sa calitate, de europarlamentar, a întrerupt ședința pentru alegerea președintelui Comisiei Europene.  

Cel mai intens moment politic al discursului Ursulei von der Leyen din plenul Parlamentului a fost cel legat de Viktor Orban
Cel mai intens moment politic al discursului Ursulei von der Leyen din plenul Parlamentului a fost cel legat de Viktor Orban

A fost un vot cu emoții pentru Ursula von der Leyen, care și-a negociat candidatura cu eurodeputații de câteva luni. Ultimele întâlniri le-a avut chiar înaintea discursului din plen, unde și-a prezentat prioritățile pentru următorul mandat.  

Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023
Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023

Potrivit datelor Băncii Naționale, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2 la sută din PIB.