Scumpiri record în România. Prețurile s-au majorat cu 4%, cel mai mult din Europa
România este în sfârşit prima în Europa: suntem pe locul 1 la scumpiri. Potrivit Eurostat, preţurile s-au majorat cu 4% în luna martie şi am reuşit tristul record de a depăşi toate statele din Uniune la acest capitol.
Concret, cu aceeaşi bani daţi pe mâncare anul trecut, o familie cumpără acum cu o pâine mai puţin pe lună.
În campionatul european pe inflaţie, România a ieşit lider în martie anul acesta. Lăsând glumă la o parte, dacă anul trecut rata anuală a creşterii preţurilor era de 0,4 puncte, anul acesta, în aceeaşi lună, este de 10 ori mai mare! Şi culmea e că suntem singura ţară din grupul ţărilor cu care ne putem compara, care are parte de scumpiri atât de ample. Ungaria şi Polonia, țări asemănătoare nouă, au inflaţie în scădere, undeva la jumătatea inflaţiei noastre. Şi poate nu o să vă vină să credeţi, dar românii îi ajută foarte mult pe maghiari şi polonezi să prospere, spun analiştii.
Iancu Gudă, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari: "Creşterea consumului din România crează locuri de muncă suplimentare, noi, în afară. Şi toate beneficiile acestea ale majorărilor de salarii se duc cu preponderență în afară prin majorarea importurilor."
Importuri mai mari înseamnă, indirect, un leu mai slab. Se scumpesc produsele venite de afară, pentru că prețul lor este în euro, dar se majorează şi ratele creditelor, facturile la telefon, biletele de avion, vacanţele, chiriile, preţurile maşinilor şi caselor.
S-au scumpit şi apa, gunoiul, coaforul, cosmetica, transportul şi la un plin de 50 de litri alimentăm cu 5 litri mai puţin cu aceiaşi bani. Dar cel mai tare a muşcat inflaţia din alimente, din ceea ce pune pe masă zi de zi. De pildă ouăle: cu aceiaşi bani pe care-i aveam în martie anul trecut, mai cumpărăm astăzi doar 7 ouă, în loc de 10.
Carnea a pierdut şi ea 5% din fiecare kilogram. La fel şi un sfert dintr-un pachet de unt. Iar dintr-un litru de lapte ar trebui să lăsăm un pahar la magazin, dacă vrem să dăm pe el cât dădeam în martie 2017. Pâinea a pierdut şi ea o felie, în războiul cu inflaţia. Adică fiecare familie din România cumpără azi cu o pâine mai puţin pe lună. Factura de curent e mai mare şi ea cu 18%.
Potrivit Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, scumpirile din România sunt strâns legate de majorările salariale, de pensii şi ajutoare sociale date de Guvern în ultimul an. Comisia Europeană a avertizat deja că România ar putea avea o aterizare dură în caz de criză.
István Székely, director, Direcția Generală pentru Afaceri Economice și Financiare, Comisia Europeană: "Consumul e bun, dar nu e bine să ai consum care nu e sustenabil pe termen lung. Când creşti foarte repede şi apoi eşti nevoit să iei înapoi ceea ce ai dat. România e o ţară care ar trebui să-şi amintească ce s-a întâmplat. Înainte de Criză România a fost economia cu cea mai rapidă creştere, consumul explodase, investiţiile în case, la fel. Apoi din senin oamenii şi-au dat seama că nu erau sustenabile şi a trebuit să treacă printr-un roller-coaster."
Prognoza de inflaţie a Băncii Naţionale arată că şi luna aceasta vom avea scumpiri record.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!