Salariul mediu din Romania a scazut la 1,534 lei. Unde gasesti cele mai mari salarii in acest moment
Castigul salarial mediu a scazut in august cu 1,4% (22 lei) fata de luna anterioara, la 1.534 lei net.
Cele mai mari valori au fost inregistrate in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv servicii informatice (3.753 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (857 lei).
"In luna august, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta, cand s-au acordat prime ocazionale, inclusiv de vacanta, sume din profitul net si din alte fonduri, inclusiv tichete de masa, drepturi in natura ori realizari de productii si incasari mai mari. De asemenea, castigul salarial mediu net a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare si lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unitati economice", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai semnificative scaderi ale salariului mediu net au fost inregistrate in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (9,6%), in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv asigurari si fonduri de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (7,5%-9%).
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august de premii, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou) ori ca urmare a realizarilor de productie si incasarilor mai mari (functie de contracte).
Cele mai importante cresteri s-au consemnat in extractia carbunelui superior si inferior (18,7%), extractia minereurilor metalifere (10,8%), in fabricarea produselor din tutun, activitati de servicii anexe extractiei, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de editare (3%-4%).
In invatamant indicatorul a scazut cu 3,1%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice si a incheierii contractelor pe perioada determinata, consecinta a inceperii vacantei scolare.
In administratia publica salariile s-au redus cu 0,6%, in timp ce in sanatate si asistenta sociala au avansat usor, cu 0,1%.
Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 101,5%.
INS noteaza ca indicele castigului salarial real pentru luna august 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,1%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 119,8%, cu 2,4 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2012.