S-a spart conducta de taxe. Guvernul scoate bani pentru buget de la Petrom, Romgaz si Enel
Guvernul Romaniei a anuntat o serie de modificari a modului in care sunt taxate mai multe companii cu operatiuni uriase in Romania.
1. Guvernul va impune firmelor cu activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, o taxa speciala de 0.5% aplicata la veniturile luate in calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxa valabila pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014.
Taxa va fi impusa in conditiile in care sistemul de redevente si tarife urmeaza sa fie revizuit abia incepand cu perioada 2014-2015, iar Guvernul cauta solutii pentru pastrarea deficitului bugetar in limitele convenite cu FMI, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX.
2. Guvernul va institui o taxa "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice si a gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie, taxa impusa incepand cu luna februarie 2013 si valabila pana la sfarsitul anului 2014.
Citeste si: Basescu despre comoara din Marea Neagra: "Suntem norocosi ca n-am vandut 10% din Petrom in 2011"
Taxa va fi calculata pe fiecare MWh pentru care se factureaza serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale.
Astfel, taxa va fi de 0,45 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate catre sistemele de distributie, de 1,25 lei/Mwh in cazul cantitiatii distribuite si de 1,7 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate numai prin sistemul de transport.
De la plata taxei vor fi exceptati operatorii de distributie care presteaza acest tip de serviciu pentru mai putin de 100.000 clienti.
Citeste si: Marea Neagra se transforma in Golful Persic al Europei. Punga de gaze care asigura viitorul Romaniei
Taxa va fi aplicata companiilor Transeletrica, CEZ Distributie, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distributie si Distrigaz Sud Retele.
3. Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.
Citeste si: "Comoara" din Marea Neagra ne-ar putea asigura independenta de gazele rusesti
Taxa va intra in vigoare la 1 februarie si va fi aplicata pana la finele anului 2014.
Productia interna de gaze naturale este asigurata aproape in totalitate de companiile OMV Petrom si Romgaz Medias.