"Comoara" din Marea Neagra ne-ar putea asigura independenta de gazele rusesti

Ultima actualizare: 06-11-2012 23:35
Marea Neagra

Gazele descoperite de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra ar putea face ca Romania sa nu mai depinda de importurile de gaze, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar ca "aceasta descoperire este pentru Romania accesul la resurse noi de gaze. Putem deveni independenti din persectiva gazelor. Vor fi investitii de miliarde de euro acolo. Este o veste buna pentru toata economia romaneasca. Inca nu stim cat se poate produce de acolo, vom afla in urmatorii ani".

OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat saptamana trecuta o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna. Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului trecut.

Directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, Ian Fisher, declara, in luna august a anului trecut, ca etapa de dezvoltare si productie a perimetrului din Marea Neagra ar putea presupune costuri intre 3 si 10 miliarde dolari, daca faza de explorare se va incheia cu succes. Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac OMV.

Petrom a anuntat oficial cat de mare este descoperirea din Marea Neagra. Pietele au reactionat

Exista gaze naturale in platforma romaneasca a Marii Negre. Explorarea a fost intrerupta de furtuna

Foto: NASA

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO