Ce trebuie sa invete Romania din recordul istoric de cumparaturi din noiembrie. Cum am putea pastra banii ce ies din tara
Avem un nou record de cumparaturi in istoria Romaniei. S-a inregistrat anul trecut, in noiembrie, potrivit Eurostat si ne arata ca vanzarile din magazine au sarit pentru prima data chiar peste boom-ul economic din 2008.
Asta inseamna ca exista un potential economic puternic, dar de anul acesta ar trebui sa apara si investitiile majore, care sa creeze locuri de munca si dezvoltare sanatoasa, sustin analistii.
Indicele comertului cu amanuntul ne arata clar cat consumam noi, romanii, pentru ca e facut pe baza vanzarilor din magazine. Dupa criza din 2010, prin 2013 am inceput sa ne revenim. Am cumparat mai mult electrocasnice, dar si mancare cat sa umplem noile frigidere, plus electronice si telefoane mobile. Pe finalul anului trecut am dat lovitura. Reducerea TVA la alimente, plus reluarea creditarii si mai ales Black Friday 2015 au dus consumul la un record: 130 de puncte in indicele comertului cu amanuntul. Media Europei ramane cam la cat consumam noi acum doi ani.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
In plus, si pentru ultima luna din anul trecut datele arata promitator, dupa ce Mos Craciun si Revelionul au incarcat cosurile romanilor. Cum vad analistii aceasta crestere economica si ce ne asteapta anul acesta?
Aurelian Dochia, analist economic: "Intrucat pe 2016 sunt prevazute cresteri de salarii, pensii, se asteapta ca acest consum sa creasca mai tare si sa impulsioneze si mai mult cresterea economica ce ar putea ajunge chiar la 4%. Dezavantajul e ca balanta externa comerciala incepe sa se deterioreze."
Asta inseamna ca peste jumatate din ce cumparam provine din strainatate, iar banii pe care-i cheltuim pe aceste produse ies din tara. Solutia ar fi sa apara investitii mari din partea statului, si productia romaneasca sa se specializeze pe bunuri si servicii cu valoare adaugata mare.