Romanii fac afaceri profitabile cu soarele. S-a umplut tara cu panouri foto-voltaice
Numai in acest an investitorii au solicitat de sase ori mai multe licente fata de 2011. Cand vor fi racordate la sistemul national energetic, centralele foto-voltaice vor produce curent cat cele 2 reactoare de la centrala nucleara de la Cernavoda.
Terenurile din jurul comunei Crevedia de langa Bucuresti, alta data in plina dezvoltare imobiliara, atrag investitiile in energie. Mai ales ca primul camp plantat cu panouri solare produce deja curent.
Pentru a instala cele 8.400 de panouri, investitorul a cumparat 7 hectare de teren. Acum ca soarele straluceste foarte puternic, centrala foto-voltaica produce curent suficient pentru a alimenta peste 1000 de case.
Si in Campia de Vest au inceput sa apara hectare intregi de panouri solare. De pilda, terenurile din jurul comunei Lechinta, judetul Bistrita-Nasaud, o zona chiar mai buna decat partea de sud a tarii spun cunoscatorii.
Daca anul trecut 50 de investitori au solicitat licente in domeniu, in 2012 numarul lor a ajuns la 300.
Ca sa produca un megavat ora, adica energie suficienta pentru 500 de case, investitorul trebuie sa cumpere 3, 5 hectare pe care va instala 4200 de panouri.
Afacerea il va costa peste 2 milioane de euro, dar cum centrala foto-voltaica va scoate anual un profit de 450.000 de euro, investitia se va amortiza in 5 ani, dupa care profitul ramane la investitor.
O parte din acest profit inseamna si subventii de la stat. Pentru fiecare megavat ora produs, investitorul primeste 6 certificate verzi pe care le vinde ulterior la bursa.