Energie rupta din soare - afacerea de milioane de euro, cu fonduri de la Uniunea Europeana

Ultima actualizare: 23-10-2012 11:54

O afacere de milioane de euro da sa rasara pe campurile din zona de vest a tarii. In locurile in care pana nu demult pasteau vitele, vor aparea paduri de panouri solare, adevarate parcuri foto-voltaice.

Uniunea Europeana pune la bataie fonduri generoase, cu ajutorul carora vor fi puse in practica tehnologii care genereaza energie verde.

Consiliul Judetean Timis vrea sa ridice cel mai mare parc foto-voltaic din judet la doar 5 kilometri de Timisoara. Cand va fi gata, ar putea acoperi consumul de energie electrica pentru 15 localitati cu 2.500 de oameni.

Un proiect asemanator a fost depus si de comuna Dumbravita. Aici vor fi construite 22 de panouri solare, pe doua hectare si jumatate. Impreuna vor produce cam 500 de kilovati pe zi, cat sa asigure alimentarea cu energie electrica a institutiilor din localitate, dar si iluminatul public.

La Mangalia, locatarii din doua cartiere de blocuri stiu deja cu ce se mananca energia verde.

Aproape 600 de astfel de panouri au fost montate in mai multe zone din oras. Ele asigura in fiecare zi, necesarul de apa calda pentru aproximativ 700 de apartamente. Cu ajutorul panourilor, consumul de combustibil necesar pentru producerea de energie termica a fost redus cu 10%."

Pana la sfarsitul anul viitor, si in localitatea Fierbinti din Ialomita, va functiona un parc solar cu o capacitate de 10 megawati.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO