Jumatate de miliard de EURO, suma cheltuita de romani pe electrocasnice si smartphone-uri in 3 luni. Avertismentul expertilor
Romanii au cheltuit in trei luni peste o jumatate de miliard de euro pe televizoare, frigidere si telefoane. Vanzarile au crescut cu peste 15% in al doilea trimestru din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2015.
Acest consum este bazat insa pe importuri, iar specialistii avertizeaza ca daca nu se maresc investitiile ar putea creste preturile, dobanzile si taxele.
Stimulat puternic de preturile mici de dupa taierea TVA-ului, dar si de cresterile de salarii din sectorul bugetar, consumul creste spectaculos.
Alegeri 2024
22:56
Presa internațională după ce CCR a decis renumărarea voturilor: Haos în România. Autoritățile, în „ofensivă totală”
22:42
Analist militar: „Instituţiile din CSAT ar fi trebuit să corecteze în timp real fenomenele semnalate privind alegerile”
22:39
George Simion acuză „o lovitură de stat”. „Un sistem dictatorial refuză să facă tranziţia democratică a puterii"
22:11
Noi manifestații pașnice împotriva lui Georgescu. Câți oameni au ieșit în stradă în marile orașe. "Îmi e frică în ţara mea”
In trimestrul al doilea din an am cumparat mai ales televizoare, frigidere - cresterile sunt aici de peste 30 de procente, potrivit raportului GFK TEMAX. In plus, aparatele de coafat si telefoanele au fost si ele in top. Specialistii avertizeaza insa ca investitiile stau pe loc. Dupa aceasta crestere usoara pe sfarsitului anului trecut, nu prea intra bani in proiecte noi, bani care ar genera crestere sanatoasa si locuri de munca.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: "Fara doar si poate o astfel de crestere nu poate fi sustenabila pe termen lung, daca nu e insotita si de investitii mai mari, iar daca ne uitam la investitii ele n-au evoluat pana acum foarte bine"
Iar consumul creste acum ca Fat Frumos, pentru ca si bancile pun paie pe foc.
Dragos Cabat, analist economic: "Bancile in ultimele 4-5 luni au revenit foarte tare cu creditele de consum pentru ca este acea problema cu creditele ipotecare care au scazut mult din cauza darii in plata. Atunci ele s-au reorientat, dau credite de consum foarte mari pentru populatie. Si in conditiile astea oamenii au perceptia ca au bani in buzunar si ca o sa le fie din ce in ce mai bine in perioada urmatoare, ceea ce nu e neaparat adevarat. "
Efectele negative care ar putea sa apara sunt cresterile de preturi, dar si de impozite sau dobanzi, sustin economistii.
Si asta cu atat mai mult cu cat o alta ramura economica importanta, agricultura, are de suferit din cauza secetei severe anuntate in Dobrogea, Moldova, Muntenia si Oltenia.