România, pe un loc rușinos în Europa la educație financiară. Ce s-a întâmplat cu economiile românilor în pandemie

Ultima actualizare: 22-08-2020 19:48

România ocupă un loc rușinos în Europa la capitolul educație financiară. O arată un studiu de specialitate și nu în ultimul rând, realitatea.

Mai bine de jumătate dintre cetățeni nu au noțiunile de bază și prea puțini sunt cei care fac economii.

De când lucrează, Alin, un tânăr din Iași, pune bani deoparte în fiecare lună. Situația părinților nu este tocmai bună, așa că știe cât de important este să ai un ban la nevoie.

Alin: „De obicei pun o sumă cât mai mare deoparte și dacă e nevoie mai intru în suma respectivă. Majoritatea prietenilor mei fac asta, pentru că au posibilitate. Mai sunt și prieteni care trăiesc de la o lună la alta.”

Alții au făcut economii, în special în lunile în care au fost forțați să stea în case.

Femeie: „Pentru că nu am ieșit, nu nimic, atunci am făcut economii, dar în alți ani, nu. Nu se poate. Așa s-a nimerit, dacă aveam șansa de a ieși, vă dați seama că nu puneam.”

Se întâmplă asta pentru că nu știm să ne gestionăm bugetul și nu avem noțiuni financiare de bază. O arată datele unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică realizat în șapte state, între care și România.

Doar 14% dintre români cunosc toate tipurile de dobânzi aplicate creditelor, față de 30% dintre bulgari, 40% dintre sloveni și polonezi sau 50% dintre austrieci.

În acest sens, Banca Națională a României alături de alte patru instituții lucrează la o strategie națională.

Gabriela Folcuț, director executiv Asociația Română a Băncilor„Stabilește obiective specifice și planuri de acțiune pentru fiecare grup țintă, atât pentru elevi, cât și pentru adulți și antreprenori.”

Dan Chirleșan, economist: „Avem un deficit de educație în general, de la educația religioasă, la cea sexuală și la cea financiară și peste tot constatăm că oamenii nu știu ce înseamnă fiecare noțiune în parte.”

Tocmai de aceea, economiștii ne sfătuiesc să avem în permanență un fond de urgență pentru situații neprevăzute.

Daniela Șerban, președintele Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursa din România: „Dacă depun o sută de lei pe luna în acel fond de urgență, ne-ar trebui între patru și cinci ani să acoperim între trei și șase luni de cheltuieli lunare.”

Adrian Asoltanie, trainer educație financiară: „Spre 80% dintre români NU au un buget personal +02.30 Regulă e foarte simplă: calculezi atât banii care intră, cât și banii care ies întodeauna să îi calculeze pe 12 luni. + 02/45 Cât calculezi totul la nivel de zi sau de săptămâna riști să te păcălești și să vezi lucruri marut. Nu contează 20 de lei, nu contează 25 de lei.”

Directiva Comisiei Europene este că școlile să implementeze educația economică încă din primii ani de studiu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO