”Reparații” la salariile bugetarilor. Reacția sindicaliștilor din Sănătate la noul regulament

Dată publicare: 29-03-2018 19:01
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Guvernul vine cu o "reparație'' la salariile bugetarilor şi introduce o nouă grilă de sporuri pentru medici, asistente şi alţi angajaţi din sistem.

Salariaţii din Sănătate vor putea primi sporuri de până la 85% din lefurile de bază. Sindicaliştii spun, însă, că noile reguli nu rezolvă complet problema, pentru că medicii de la urgenţă, de pildă, sunt dezavantajaţi. Teoretic, ei pot primi sporuri, dar spitalul nu va avea aceşti bani, pentru toţi.

Guvernul a decis că cele mai mari sporuri le vor primi angajaţii care lucrează în condiţii deosebit de periculoase, de exemplu, medicii, asistentele şi alţi angajaţi de la Urgenţe, terapie intensivă şi din secţiile de oncologie. În cazul lor, sporurile pot ajunge până la 85% din salariul de bază.

Sindicaliştii din sănătate spun, însă, că noul regulament aprobat de Guvern nu aduce creşteri echitabile de venituri, aşa cum au cerut. Problema lefurilor din sistemul sanitar a pornit de la noua lege a salarizării, care plafonează sporurile la 30% din totalul cheltuielilor salariale.

Şi asta pentru că în aceste spitale sunt mulţi medici care ar avea dreptul de a primi 85% din salariu, însă totatul sporurilor nu poate depăşi 30% din fondul general de salarii, medie care în alte spitale se obţine acordând sporuri mai mici celorlalte categorii de personal. Doar că la urgenţă, toţi lucrează în condiţii extreme.

Ministrul Sănătăţii le recomandă managerilor de spital să introducă şi servicii cu plată, după modelul celor de la privaţi, prin care să obţină venituri proprii. Acest model a fost implementat de Sorina Pintea chiar în spitalul pe care la condus în Baia Mare.

Noul regulament privind sporurile se va aplica începând cu lefurile aferente lunii martie.

GRILA SPORURILOR ÎN SĂNĂTATE:

- condiţii periculoase: 15-25%;

- condiţii deosebit de periculoase: 35-85%;

- surse de radiaţii în condiţii periculoase: până la 30%;

- condiţii deosebite (stres, risc): 5-15%.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO