Doar 3 senatori la întâlnirea cu Mugur Isărescu. ”Adevărata inflaţie a fost ecranată de măsuri fiscale”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Mugur Isarescu
Inquam Photos / Octav Ganea

Adevărata inflaţie a fost ecranată de măsuri fiscale în 2017, precum reducerea TVA, iar dacă am calcula rata inflaţiei fără impactul fiscal ea nu a fost atât de negativă în prima jumătate a anului trecut, a declarat Mugur Isărescu.

 

”Am avut o inflaţie negativă în cea mai mare parte, cam jumătate din 2017, ca şi în 2016, dar cum vă spuneam, scuzaţi cuvântul că poate nu este cel potrivit, adevărata inflaţie a fost ecranată de măsuri fiscale, reducerea TVA. Dacă am calcula rata inflaţiei fără impactul fiscal ea nu a fost atât de negativă ca să spunem aşa în prima jumătate a anului trecut. A fost chiar pozitivă. Aceştia sunt factori exogeni", a spus Mugur Isărescu.

Acesta a precizat că BNR nu are nicio putere asupra preţurilor administrate sau politicilor fiscale, în afară de discuţie sau dialog şi găsirea unui mix care să ţină echilibrele în economie sub control.

Şeful băncii centrale a spus că inflaţia a fost redusă în anii 2015, 2016 şi 2017 şi BNR nu a atins ţinta de inflaţie. Isărescu a menţionat că în aceşti ani inflaţia a fost redusă dar tot datorită măsurilor de politică fiscală.

Rata anuală a inflaţiei a fost de 3,3%, la finalul lui 2017, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 4,07% şi a celor nealimentare cu 4,11%. Preţul serviciilor a crescut cu 0,22%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, iar pentru sfârşitul anului viitor BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Trei senatori prezenţi la întâlnirea pe tema inflaţiei cu guvernatorul BNR

Senatorii PSD, USR şi UDMR din cadrul Comisiei economice a Senatului lipsesc joi de la întâlnirea cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dezbaterea având ca temă "Evoluţia inflaţiei şi implicaţiile pentru economia României".

La şedinţă participă preşedintele comisiei, Florin Cîţu (PNL), secretarul forului Vasile-Cristian Lungu (PMP) şi Daniel Zamfir (propus pentru excludere din PNL).

Mugur Isărescu este însoţit de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu şi viceguvernatorii Eugen Nicolăescu şi Liviu Voinea.

La începutul întâlnirii, Cîţu a remarcat că majoritatea colegilor lui din comisie lipsesc. "Sunt sigur că sunt în direct, on-line", a spus Florin Cîţu.

Comisia economică a Senatului are în componenţă 11 senatori: 5 PSD, 3 senatori PNL şi câte unul de la USR, UDMR şi PMP.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO