Reactii dupa demiterea de la Yahoo. Au crescut actiunile companiei si apare zvonul de vanzare
Demiterea directorului general al Yahoo, Carol Bartz, a provocat aparitia unor informatii, neconfirmate oficial, potrivit carora aceasta companie ar fi de vanzare. Zvonul nu este unul neobisnuit, in conditiile in care Yahoo a mai refuzat o oferta.
Acest zvon a fost preluat si de cateva dintre publicatiile importante din domeniu, MSN Money sau San Francisco Chronicle.
Oricum, cert este si faptul ca, dupa anuntul privind demiterea directorului general al Yahoo, actiunile acestei companii au urcat cu 6% in sesiunea de tranzactionare de seara la New York. Astfel, valoarea actiunilor este usor mai ridicata decat la inceputul mandatului lui Bartz, in ianuarie 2009.
Miscarea nu a surprins prea multi jucatori de pe Wall Street, care au asistat pana acum la critici tot mai vehemente la adresa lui Bartz si la scaderea constanta a veniturilor.
Unii analisti au aratat ca plecarea lui Bartz semnaleaza ca compania a ramas fara optiuni, dupa ce nu a reusit sa-si asigure o pozitie dominanta pe piata advertisingului si continutului online si a fost nevoita sa cedeze operatiunile pe cautare catre Microsoft in cadrul unui parteneriat.
Acordul, conform caruia Microsoft se ocupa de cautari pentru Yahoo si pastreaza o parte din veniturile din publicitate, pare sa favorizeze gigantul software.
Yahoo a ramas una dintre cele mai populare destinatii de pe internet, dar se confrunta cu o concurenta tot mai dura din partea unor jucatori noi, precum Facebook, dar si din partea vechilor giganti care au facut istorie in spatiul online, ca Google.
Valoarea de piata a Google este de 170 miliarde de dolari, de peste zece ori mai mare decat Yahoo, care are o capitalizare de circa 16 miliarde de dolari. Yahoo detine 40% din actiunile companiei chineze Alibaba, care controleaza mai multe site-uri foarte populare in China, cea mai importanta piata de crestere la nivel mondial.
Yahoo detine de asemenea, in parteneriat cu operatorul japonez de telecomunicatii mobile Softbank, compania Yahoo Japan. Analistii estimeaza ca activele din Asia ale Yahoo valoreaza intre 7 miliarde de dolari si 9 miliarde dolari.
Relatiile dintre Yahoo si Alibaba s-au deteriorat semnificativ in timpul mandatului lui Bartz. Fondatorul companiei chineze, Jack Ma, a incercat fara succes sa cumpere participatia detinuta de partenerul american.
O sursa din conducerea Alibaba a declarat pentru Reuters, citata de Mediafax, ca demiterea lui Bartz nu va rezolva disputa.
Divergentele dintre cele doua companii au ajuns la apogeu in luna mai a acestui an, cand s-a aflat ca Alibaba a cedat site-ul Alipay, unul dintre cele mai importante din portofoliu, catre o companie controlata de Jack Ma, fara sa anunte sau sa consulte Yahoo.
Presedintele Yahoo, Roy Bostock, si-a exprimat in luna iunie sustinerea pentru Bartz, unul dintre cei mai criticati directori pe Wall Street, care s-a remarcat prin atitudinea dura si limbajul indraznet. Concedierea lui Bartz marcheaza un deceniu de decadere pentru Yahoo, ale carei actiuni au coborat de la peste 125 de dolari in ianuarie 2000 la circa 13 dolari in prezent.
Bartz a venit in ianuarie 2009 la Yahoo dupa un mandat de succes la conducerea gigantului software Autodesk, cu sperante ridicate ca va reusi sa revigoreze compania in urma esecului patronat de Jerry Yang in negocierile cu Microsoft.
Compania cofondata de Bill Gates oferise atunci 47,5 miliarde de dolari pentru a cumpara Yahoo, propunere respinsa de Yang, care a considerat ca pretul este prea mic.
Bartz mai avea peste un an din contractul de patru ani cu Yahoo.
Sursa: San Francisco Chronicle, Mediafax
Etichete: google, companii, Microsoft, vanzari, actiuni, yahoo,
Dată publicare:
07-09-2011 13:47