Cum se fabrica de fapt "sapunul Putin". Familia din Maramures care a dat lovitura cu ideea inedita isi dezvaluie secretele
Un maramuresean a dat lovitura cu o afacere de familie si o idee nastrusnica: a inceput sa vanda mici statuete din sapun, intruchipandu-l pe Ceausescu sau pe Vladimir Putin. Strategia a dat roade, iar acum omul primeste comenzi chiar si din Rusia.
UPDATE: Sapunul Putin e dorit acum si de ucraineni. Dupa ce stirea a fost difuzata de StirileProTV, compania care produce sapunul a fost contactata de un distributor din Harkov, care spune ca un astfel de produs s-ar vinde foarte bine in Ucraina.
Clientii sunt atrasi nu doar de formele inedite ale sapunului, ci si de ingredientele naturale folosite: propolis, lapte de capra, ulei de argan sau unt de cacao.
"Putin miroase frumos, face clabuc si e 100% natural. Mai mult, iti face pielea catifelata".
Asa suna oferta de sapun de casa, in forma de statuete, a unei familii din Tautii de Sus, Judetul Maramures.
Alin Laslo, creatorul statuii lui Putin: "Vedeti zambetul lui ironic? Asta a fost ultima slefuire. Aproape o luna am lucrat pe proiectul asta.”
Doua firme din orasele rusesti Cerepovet si Uriupinsk au fost printre primii clienti ai minifabricii de sapun. Dar comenzi s-au primit si din Anglia si Ungaria.
„Sapunul Putin il realizam din ingrediente naturale. Il turnam in matriat. Se extrage dupa 7-9 minute, iar ambalarea se face dupa 3 zile”, explica o angajata.
In viitor, barbatul se gandeste la un alt personaj pe care sa il transforme in statueta de sapun. Carol I va fi o statueta-omagiu, ce nu va putea fi cumparata, ci va fi daruita clientilor fideli - bonus la alte comenzi.
Si la Cluj doi soti au intrat in afacerea cu sapunuri naturale in urma cu 3 ani, cand au cautat ulei de argan pe internet. Pentru ca l-au gasit doar in strainatate, s-au gandit sa il aduca in Romania si asa au inceput sa isi prepare singuri cosmeticele.
Gabi Vatuiu: "Aici avem un sapun creat special pentru mamicile insarcinate si bebelusi, care contine lapte de capra, nu contine uleiuri esentiale si are un macerat de musetel si galbenele, foarte prietenos cu pielea. Aici, la fel, o combinatie de miere si propolis, este un sapun spumant si hidratant.”
Cei doi soti fac sapunurile acasa, cu instrumente pe care deseori le folosim in bucatarie: mixer si oale. Procedeul nu este deloc complicat, spun ei. Se face o baza de unturi si uleiuri, si o baza care contine soda caustica dizolvata in diferite medii. Ideal este sa nu fierbi aceste grasimi delicate, ca sa-si pastreze proprietatile.
Cand vine vorba despre preturi, e drept ca sapunurile hand-made sunt ceva mai scumpe, dar au alta calitate.