Pufuleţii româneşti, exportaţi în peste 20 de ţări. Reacția unor turiști care au gustat "mămăliguţa" la pungă
Pufuleţii româneşti cuceresc lumea. Vorbim despre "mămăliguţa" la pungă, prima gustare produsă industrial, acum aproape jumătate de secol.
În zilele noastre, pufuleţii cu diverse arome şi frumos ambalaţi pleacă în uriaşe cargo-uri în peste 20 de ţări ale lumii. Exporturile înfloritoare şi piaţa locală stabilă au dus producţia autohtonă la peste 35 de milioane de euro. Nu uitaţi totuşi că pufuleţii adoraţi de adulţi şi de copii sunt priviţi cu precauţie de medici.
Doi indonezieni la Bucureşti. Au gustat mâncăruri tradiţionale, dar abia acum au avut revelaţia! Undeva, într-o hală ce pare a fi mai degeaba laborator se prepară gustarea ce le-a rămas - la propriu - pe limbă unor americani din Pennsylvania: “pufuleţii”
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Turist: “Ăştia îmi plac şi mai mult! Nu sunt prea săraţi, un pic crocanţi.”
Cei doi tineri din Indonezia au spus că neapărat vor trece pe la magazin înainte de plecare, ca să ia cu ei câteva pungi de pufuleţi. E clar că aceasta gustare crocantă din mălai poate fi un excelent ambasador... şi de fapt pufuleţii sunt deja exportaţi în peste 20 de ţări, printre care Dubai, Statele Unite şi Canada, Spania, Suedia, Croaţia şi Austria. Peste tot au fost bine primiţi, mai ales că şi preţul e la o treime, faţă de snack-urile locale.
Adică între 50 de cenţi şi un euro. În ultimul an, dintr-o fabrică din Prahova au plecat la export, în convoaie de camioane şi cargo-uri aeriene, în jur de 90 de milioane de pungi de pufuleţi.
Eliodor Apostolescu, director: “Când te duceai în ţările din Vestul Europei, în America, în Australia şi ziceau de unde vii, vin din Romnia. A, poate nu-i aşa bine... Ne-am luptat mult să arătăm că romanii sunt ok şi pot face lucruri bune peste tot. Cam 40 la sută din producţia noastră pleacă momentan la export.”
Cererea externă e pentru arome tari: caşcaval, pizza, alune, caramel, ciocolată, paprikă. Pufuleţii clasici, ce conţin doar mălai, ulei, sare şi apa îi atrag pe străini doar dacă sunt eco. Un sortiment e făcut din porumb adus din Austria şi costă de 4-5 ori mai mult decât cei obişnuiţi.
Turist: “Sunt buni... dar se cam lipesc de dinţi!”
Între timp, rezista fără eforturi şi producătorii mai mici, care se limitează la piaţa internă.
Ileana Mureşan, administrator: “Noi avem moara noastră. Se foloseşte sare, ulei crud- uleiul nu se încălzeşte, nu se prajeste- şi faina care este din porumb nemodificat genetic.”
Fabrică din Baia Mare livrează marfa şi mărilor hipermercheturi.
Pediatrii atrag atenţia că îi putem da bebeluşilor abia după 10 luni, fără risc de înec; doar sortimentele simple, pe cât posibil integrali şi fără sare.
Medic: “La ăştia m-am uitat la ingrediente şi au urme de fructe cu coaja, gen alune, nuci, care sunt printre cele mai alergene ingrediente. Cei cu diferite adaosuri se simt şi la mână mai unsuroşi, cantitatea de grăsime creşte. Iar ăştia au cacao, care e excitant şi poate fi şi alergen.”
Atenţie, la nicio vârstă, o pungă de pufuleţi nu trebuie să înlocuiască o masă. Pentru că sunt expandate, cerealele nu aduc mari beneficii nutritive.