Profit de 545 mil euro pentru Petrom, cea mai mare companie din Romania, in primul semestru din 2013

Rafinaria Brazi - petrom

Profitul net al grupului Petrom a urcat cu 18% in primul semestru, la 545 milioane euro,insa vanzarile au coborat cu 5%, la 2,636 miliarde euro, in special din cauza scaderii vanzarilor de titei, influentata de oprirea planificata a rafinariei Petrobrazi.

In primele sase luni ale anului trecut, grupul Petrom a consemnat un profit net de 2,027 miliarde lei si vanzari de 12,202 miliarde lei.

"In prima jumatate a anului 2013 ne-am imbunatatit performanta financiara si operationala comparativ cu primele sase luni din 2012, ca efect al investitiilor realizate in anii precedenti, managementului strict al costurilor si initiativelor de excelenta operationala. Am continuat programul semnificativ de investitii, ceea ce ne-a permis sa stabilizam productia, volumele usor crescute de hidrocarburi din Romania compensand problemele tehnice temporare din Kazahstan. In zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achizitie seismica 3D din Marea Neagra si, in parteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus sa reluam forajul in blocul Neptun catre sfarsitul anului 2013 sau inceputul anului 2014. Performanta G&E (segmentul Gaze si Energie - n.r.) a reflectat conditiile de piata dificile, cu cerere scazuta pentru gaze si electricitate, precum si preturi semnificativ reduse la electricitate. In R&M (segmentul Rafinare si Marketing - n.r.), vanzarile cu amanuntul au ramas stabile, in timp ce marjele de rafinare au scazut din cauza cotatiilor mai mici la produse", a declarat in raportul semestrial directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Ea a mentionat ca Petrom va continua programul de investitii anuale, care pentru acest an depasesc 1,2 miliarde euro, bazandu-se pe un cadru fiscal si de reglementare favorabil investitiilor, "confruntand provocarile din piata de gaze si electricitate".

Grupul a consemnat in al doilea trimestru un profit net de 1,061 miliarde lei, fata de 1,332 miliarde lei in primele trei luni din acest an si de castigul de 643 milioane lei din al doilea trimestru al anului trecut.

Citește și
CFR marfa
Falimentul CFR Marfa: "Regii Vagoanelor" care au construit o flota privata cu vagoanele statului
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Vanzarile au scazut in al doilea trimestru cu 7%, la 5,787 miliarde lei, fata de rulajul de 6,197 miliarde lei in perioada similara a anului trecut. In primele trei luni din acest an, Petrom a inregistrat vanzari de 5,789 miliarde lei.

"Vanzarile din segmentul R&M au reprezentat 78% din totalul vanzarilor consolidate, cele din G&E au reprezentat 17%, iar cele din E&P (segmentul Explorare si Productie - n.r.) aproximativ 5% (vanzarile din E&P au fost, in mare parte, vanzari in interiorul grupului, nu catre terti)", se arata in raport.

Profitul inainte de dobanzi si impozite EBIT a urcat in primul semestru cu 10%, la 2,97 miliarde lei (676 milioane euro), de la 2,703 miliarde lei in aceeasi perioada a anului trecut. In al doilea trimestru grupul a consemnat un profit EBIT de 1,389 miliarde lei, fata de 1,582 miliarde lei in primele trei luni din acest an. Comparativ cu nivelul din al doilea trimestru al anului trecut, de 909 milioane lei, profitul EBIT din perioada aprilie - iunie 2013 este cu 53% mai mare.

"In pofida cheltuielilor de explorare mai mari generate de campania intensiva de achizitie seismica 3D din 2013, EBIT-ul inregistrat in primele sase luni din 2013 a fost cu 10% mai mare decat EBIT-ul inregistrat in primul semestru din 2012, care a fost influentat negativ de oprirea planificata a rafinariei Petrobrazi din T2/2012", se mai arata in raport.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Investitiile in bani nu mai sunt avantajoase.Sfaturile specialistilor pentru romanii care vor profit
Investitiile in bani nu mai sunt avantajoase.Sfaturile specialistilor pentru romanii care vor profit

Dobanzile oferite de banci pentru depozitele in lei au scazut in ultimele luni sub nivelul de 5%. Asa ca sumele primite de cei care aleg aceasta modalitate ca sa-si pastreze economiile nu mai acopera nici macar inflatia.

Falimentul CFR Marfa:
Falimentul CFR Marfa: "Regii Vagoanelor" care au construit o flota privata cu vagoanele statului

Situatia din compania de stat a favorizat aparitia unor firme private puternice, care demult fac profit in defavoarea CFR Marfa. Din nou, statul nu-si foloseste resursele, ci isi bate joc de ele.

Profitul Google a crescut cu 16% in trimestrul doi, la 3,2 mld. dolari, dar a dezamagit investitorii
Profitul Google a crescut cu 16% in trimestrul doi, la 3,2 mld. dolari, dar a dezamagit investitorii

Profitul Google a crescut cu 16% in trimestrul al doilea, de la 2,8 miliarde de dolari anul trecut la 3,23 miliarde de dolari, dar actiunile au scazut pe piata americana dupa anuntarea datelor.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.