Sechestru de 2 miliarde de euro pus de procurori pe conturile si activele Lukoil Europe Holdings Olanda

rafinarie lukoil ploiesti - agerpres

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au extins cercetarile fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au extins cercetarile fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti si directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, si sub aspectul infractiunii de folosire cu rea credinta a creditului societatii si o noua fapta de spalare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societatii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro si peste 1,5 miliarde dolari, relateaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al institutiei transmis miercuri, procurorii au pus in miscare actiunea penala si au dispus masura preventiva a controlului judiciar si fata de Rata Andrei, Danulescu Dan, Dutu Dorel, Erogov Yuri, Voinstev Alexz, ultimii doi avand cetatenie rusa, toti angajati ai SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti.

"Cercetarile au stabilit faptul ca, suspecta SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, a rambursat in baza unor contracte, cu titlu de imprumut, actionarului majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 1.511.904.038,94 dolari SUA si 552.977.284,35 euro cu justificarea restituire creditare.

Totodata, suspecta SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, a primit in baza unor contracte cu titlu de investitii, de la actionarul majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 32.476.926 euro si 304.186.078,78 dolari SUA, desi conform bilanturilor, balantelor si raportarilor catre ANAF, activul societatii este de 48.522.486 euro echivalent moneda nationala, diferenta de 257.995.952 euro neregasindu-se in activul patrimonial al societatii.

Citește și
traian basescu victor ponta
Ponta, pe aceeasi pozitie cu Basescu in problema ingerintelor in justitie in cazul Lukoil: "Este o prostie din Romania"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Mai mult, suspectei SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, conform rulajelor de cont, i s-a virat in cont, de la actionarul majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda, suma totala de 480.176.734,90 euro, echivalent moneda nationala, cu titlu de majorare capital social, dar conform situatiei raportate la Oficiul Registrului Comertului pe baza documentelor financiar contabile ale societatii, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent moneda nationala, diferenta de 374.294.805,14 euro neregasindu-se in aportul de capital. Cu toate ca suma respectiva a fost primita cu titlu respectiv, conform rulajelor de cont, aceasta a fost fractionata si rambursata cu titlu restituire creditare in aceeasi zi in care a intrat in conturile bancare", mentioneaza sursa citata.

Potrivit comunicatului, procurorii afirma ca "urmare a politicii comerciale practicate de S.C. Petrotel Lukoil S.A. s-a realizat decapitalizarea societatii, fapt relevat si de rapoartele administratorilor societatii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013".

Ca urmare a celor doua infractiuni de folosirea cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani, valoarea prejudiciului, estimata in acest moment, este in cuantum de 1.185.268.188,35 Euro si 1.526.293.530,93 USD.

Procurorii au dispus si extinderea masurilor asiguratorii, acestea fiind aplicate asupra unor bunuri apartinand Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, pana la concurenta sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare detinute de aceasta entitate juridica la banci comerciale situate in Regatul Unit si Olanda, asupra primelor de emisiune in cuantum de 1.880.931,388 lei precum si asupra unui numar de 176.840.629 actiuni, detinute de aceasta in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti.

De asemenea, au fost instituite noi masuri asiguratorii asupra conturilor bancare detinute de catre S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti la banci comerciale din Olanda, pana la concurenta sumei de 2.007.103.675,74 euro.

Cercetarile urmeaza a fi continuate pentru strangerea si a altor probe necesare pentru stabilirea situatiei de fapt in integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au savarsit infractiuni si in vederea stabilirii raspunderii penale a acestora. Cercetarile au fost efectuate cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii si al altor autoritati competente.

Directorul general al SC Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, este urmarit penal din octombrie 2014 si pentru evaziune fiscala si spalare de bani, acesta fiind pus sub control judiciar la data de 6 octombrie 2014 de anchetatorii care instrumenteaza dosarul cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat emis, la acel moment, de Parchetul de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, in dosarul penal nr. 254/P/2014 se efectueaza cercetari fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si de spalare de bani cu un prejudiciu estimat de 230 milioane euro, iar fata de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, s-a dispus inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii acestor doua infractiuni.

Anchetatorii au efectuat, la data de 2 octombrie 2014, 23 de perchezitii pe platforma Petrotel Lukoil din Ploiesti la sediile societatilor comerciale SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, SC Lukoil Energy&Gas Romania SRL, SC Lukoil Lubricants East Europe SRL, SC Agentia Lukom-A-Romania SRL, SC TP Log Services SRL.

Conform unui comunicat de presa, prejudiciul estimat la acel moment era in cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala in cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din savarsirea infractiunii de spalare de bani.
 

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
SURSE: CSM a decis ca Traian Basescu, Victor Ponta si Monica Macovei au afectat independenta justitiei prin declaratiile lor
SURSE: CSM a decis ca Traian Basescu, Victor Ponta si Monica Macovei au afectat independenta justitiei prin declaratiile lor

Traian Basescu, Victor Ponta si Monica Macovei au afectat independenta justitiei prin declaratiile lor despre dosarele Microsoft si Lukoil si despre o eventuala decizie a instantei privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, a constatat plenul CSM.

Ponta, pe aceeasi pozitie cu Basescu in problema ingerintelor in justitie in cazul Lukoil:
Ponta, pe aceeasi pozitie cu Basescu in problema ingerintelor in justitie in cazul Lukoil: "Este o prostie din Romania"

Premierul Victor Ponta a declarat la un post tv din Moldova, ca ideea conform careia declaratiile sale in cazul Lukoil reprezinta o ingerinta in justitie "este o prostie din Romania".

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.