Primarii au liber la marit taxe in 2014. Topul oraselor in care impozitele locale cresc cel mai mult
In 2014, Guvernul le-a dat liber primarilor sa majoreze taxele locale cat de mult au nevoie – sau, mai bine zis, cat vor ei. Majoritatea nu s-au grabit sa profite, dar sunt si exceptii. Iata orasele in care din 2014 plati taxe locale mai mari.
Primarii au mana libera la taxe locale. Anuntul a fost facut anul trecut de Guvern si e valabil pentru 2014. Asta dupa ce deja in 2013 aceste taxe au crescut in multe orase cu 16.05% sau, in termeni oficiali, au fost indexate cu rata inflatiei.
Vestea buna e ca majorarea de anul acesta este optionala si multi edili s-au grabit deja sa anunte ca ei nu o vor aplica. Vestea proasta e ca majorarea e nelimitata: daca pana acum exista un plafon de 20% pentru cresterea taxelor in cazul persoanelor fizice, din 2014 acesta a fost eliminat de Guvern. Motivul invocat: acordul cu FMI, dar si dificultatile financiare ale primariilor si dorinta de a proteja mediul de afaceri, suprataxandu-i si pe cetateni, nu doar firmele.
De ce cresc sau nu cresc taxele
Mai clar, Guvernul vrea sa le dea mai putini bani administratiilor locale si sa se asigure ca acestea nu vor avea arierate care sa le sileasca sa apeleze la ajutorul bugetului central. Asa ca le da mana libera primarilor sa mareasca taxele cat au nevoie.
Dezavantajul pentru edili e ca astfel vor trebui sa suporte si costurile acestor majorari, care se vor vedea mai ales la alegeri. Pana acum, primarii aveau solutia extrem de confortabila ca in cazul cresterii taxelor sa dea vina pe Guvern, majorarile fiind impuse “de la centru”. Asa a facut, de pilda, primarul Clujului Emil Boc in 2013, cand a acuzat autoritatile centrale ca-l obliga sa mareasca taxele desi el nu are nevoie de acesti bani in plus.
In acest conditii, nu e tocmai uluitor ca majoritatea primarilor din tara au anuntat public ca nu vor folosi cadoul primit de la Guvern si nu vor mari taxele locale in 2014. Putini sunt curajosii – sau disperatii - care au adoptat totusi o astfel de masura.
Unde cresc taxele si impozitele
Constanta conduce aceasta lista, primarul Radu Mazare anuntand ca, desi e adversarul unor astfel de masuri, legea il obliga sa indexeze taxele cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, 16.05%. Majorarea se aplica doar la cladiri si terenuri, taxele pe autovehicule raman in schimb la acelasi nivel.
In Giurgiu, in schimb, cresc impozitele pe autovehicule de transport marfa cu valori ajungand chiar si la 75%, in schimb cele pe cladiri cu maxim 15%iar cele pe autoturisme raman la fel.
Tot indexare cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, adica cresteri de taxe locale de 16.05%, vor suporta si cei din Braila, Baia Mare, Vaslui, Focsani si Ramnicu Valcea. In Oradea, primaria va mari impozitele pe proprietate cu numai 2.5%, adica in functie de inflatia pe ultimul an. Cresc taxele si in unele orase mai mici, de pilda Tismana (judetul Gorj), unde majorarea e de 15%, sau Falticeni (Suceava) - 16.05%.
Cresterea taxelor, consecinte bune si rele
Daca contribuabilii nu au fost extrem de alarmati de aceste majorari, in schimb firmele din turism spun ca pentru ele ar putea fi o catastrofa. A da mana libera autoritatilor locale inseamna sa le lasi sa ridice taxele la maximum. Cu cativa ani in urma, cand s-a introdus taxa hoteliera de 1-5%, putine consilii locale nu au aplicat-o pe cea maxima, de 5%", spune presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc intr-un comunicat remis Mediafax.
O problema mai grava sunt arieratele, adica datoriile primariilor. Unele dintre municipalitatile care s-au grabit sa anunte inainte de termenul limita de 15 decembrie 2013 ca nu cresc taxele si impozitele locale au arierate mari. In aceasta situatie se afla orase precum Piatra Neamt, cu datorii de aproape 1 milion si jumatate de lei, Mangalia si Campulung Moldovenesc (peste 7 milioane fiecare), Ploiesti, cu peste 12 milioane , dar si sectorul 5 al Capitalei (18 milioane).
Primarii au insa o explicatie buna: n-ar avea sens sa creasca taxele, fiindca astfel ar scadea gradul de colectare. Pe de alta parte, scaderea arieratelor locale este una dintre conditiile acordului cu FMI, asa ca s-ar putea ca Guvernul sa inceapa sa puna presiune pe primariile cu astfel de probleme
Sursa: Pro TV
Etichete: impozite, inflație, guvern, majorare, primarie, taxe locale, arierate,
Dată publicare:
06-01-2014 12:44