Se termina fructele si legumele romanesti, creste pretul. Care sunt cele mai mari scumpiri la tarabe
Toamna se numara bobocii si... scumpirile. Dupa 4 luni de scadere, preturile fructelor si legumelor au crescut, pe masura ce recolta autohtona se termina.
Asa ca-n octombrie si inflatia a inregistrat o usoara majorare.
Preturile de consum au crescut cu peste jumatate de procent in octombrie, dupa patru luni consecutive de scaderi, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat la 3,55%.
Explicatia? Produsele importate au revenit pe tarabe si-n magazine, dar cu preturi mai mari decat cele din autohtone.
Cartofii, care ne-au ajutat pana acum sa avem cea mai scazuta inflatie din ultimii 20 de ani, s-au scumpit cel mai mult: cu peste 7 procente intr-o singura luna.
Si celelalte legume si fructe costa cu 5 % mai mult, ouale, cu aproape 6 procente.
Sa nu uitam si de energia termica, majorata in octombrie cu 10 procente.
Ultima recolta de ardei, gogosari si capia sunt acum pe piata la 4 lei/kg, fata de 1,5 lei, cat costau in vara.
La piata, rosiile de gradina costa cam cat cele de import, 6 lei pe kilogram. Pretul nu mai e negociabil, caci oferta e limitata.
Odata cu epuizarea productiilor autohtone, importurile dicteaza preturile de pe eticheta. Legumele si fructele s-au scumpit in medie cu peste 5 procente, intr-o singura luna.
Banca Nationala ne linisteste. Preturile nu vor mai sari ca anul trecut. In 2012, vom atinge o rata a inflatiei de numai 2%.