Preturile apartamentelor noi nu scad. Bancile ii pasuiesc pe dezvoltatori
Dupa doi ani in care au stat cu mainile-n san si cu blocurile goale, jucatorii din piata imobiliara se lauda ca au redus preturile cu 25%.
Chiar si asa, noi dam pentru un metru patrat construit dublu fata de bulgari si cu peste 30% fata de polonezi, care nu stiu ce-i recesiunea.
Desi au sute de apartamente in blocuri noi si doar cativa clienti, dezvoltatorii considera ca preturile cerute de ei sunt cele corecte.
Sustin ca este pretul minim la care au putut ajunge si ca acesta variaza intre 900 si 1.000 de euro pe metrul patrat. Scaderea de pret anuntata de ei: 20-25%.
Altii cer si 1.500 de euro, asa ca pretul mediu pe un metru patrat de locuinta in Romania sare de 1.300 de euro, fata de 500 in Bulgaria, sub 1.000 in Polonia si mai putin de 1.200 in Ungaria. La aceste pretentii, cel mult 20 de locuinte noi isi gasesc intr-o luna cumparatori.
"Daca bancile care au imprumutat dezvoltatorul ii vor cere sa plateasca la scadenta si nu ii vor mai prelungi scadentele probabil ca dezvoltatorii vor diminua preturile apartamentelor noi, astfel incat sa-si achite datoriile la banca", sustine Sorin Pislaru, redactor sef la Ziarul Financiar.
Oricum, fiti atenti ce cumparati, pentru ca unii dezvoltatori in goana dupa un profit rapid au facut rabat la calitatea constructiilor si atunci s-au intamplat tot felul de lucruri: au cazut tavane, au cazut tencuiala.
Cei mai multi dintre investitori se plang ca au dat mult pe materiale inainte de criza si de aici toate problemele.