Prețul petrolului, la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani. Un litru, 40 de bani

Ultima actualizare: 20-04-2020 12:56
Prețul petrolului, la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani. Un litru, 40 de bani
Shutterstock

Cotaţia barilului de petrolul a scăzut luni cu aproximativ 20%, ajungând la cel mai redus nivel din martie 1999.

Această scădere se datorează pandemiei de coronavirus, care a sporit incertitudinile privind piaţa globală şi a redus cererea pentru combustibili, iar depozitele terestre au ajuns la limită, transmit Xinhua şi Reuters.

Prețul unui baril a ajuns la 15 dolari, ceea ce înseamnă aproximativ 10 cenți pe litru de petrol. 

Zeci de tancuri petroliere umplute cu benzină şi combustibil pentru avion sunt ancorate în apropiere de marile hub-uri pentru depozitarea produselor petroliere din Europa, neputând să îşi descarce încărcătura deoarece facilităţile terestre de depozitare sunt la capacitate maximă, pe fondul prăbuşirii cererii ca urmare a crizei coronavirusului.

Conform calculelor Reuters, o cantitate de aproape un milion de tone de produse rafinate este în prezent stocată în aproximativ 30 de tancuri petroliere ancorate în apropierea coastelor Europei.

La New York, cotaţia barilului de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai a scăzut cu 3,40 dolari, sau 18,6%, până la 14,87 dolari. La un moment dat, cotaţia înregistra un declin de 21%, la 14,47 dolari, cel mai redus nivel din martie 1999.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut luni cu 0,25 dolari, la 27,83 dolari.

Pe fondul încetinirii cazurilor de COVID-19 în unele state europene, inclusiv Germania, Austria şi Cehia, autorităţile iau în considerare retragerea graduală a restricţiilor impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei.

Şi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), în raportul său pe luna aprilie, a estimat că cererea globală de petrol ar urma să înregistreze în 2020 o scădere record cu 9,3 milioane de barili pe zi, din cauza paralizării economiei mondiale, ca urmare a pandemiei.

Această cădere "istorică" va duce consumul mondial de petrol la nivelul din anul 2012, în jurul valorii de 90,5 milioane de barili pe zi, estimează agenţia cu sediul la Paris, care mizează totuşi pe o revenire progresivă pe parcursul celui de al doilea semestru.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO