Erdogan susține că ”baronii banilor” au atacat economia Turciei și au prăbușit lira
Președintele Recep Tayyip Erdogan a dat vina pe ”baronii banilor” pentru scăderea bruscă a lirei turcești, susținând că aceștia atacă economia Turciei.
El a promis că va căuta costuri mai mici de împrumut, pentru a stimula creșterea economică, dar și pentru a crește din nou în sondaje, înainte de alegerile din 2023 - scriu jurnaliștii de la Bloomberg.
Astfel, moneda turcească a scăzut cu până la 4,5% în urma declarațiilor sale și s-a tranzacționat cu 4% mai puțin, ajungând vineri la 12,4766 per dolar, la ora 17:51 la Istanbul. În felul acesta a pierdut o cincime din valoare în ultimele două săptămâni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adresându-se, vineri, susținătorilor săi din provincia de vest Izmir, Erdogan și-a întărit poziția cu privire la o politică recent dezvăluită, care acordă prioritate ratelor dobânzilor mai scăzute, pentru a stimula creșterea și crearea de locuri de muncă.
Scăderea lirei din această săptămână nu are nicio bază economică și este rezultatul unui sabotaj financiar, a spus liderul turc în declarațiile sale televizate. Atacurile sunt organizate de „baroni globali ai politicii și banilor”, și susținătorii lor interni, care doresc ca Turcia să mențină ratele dobânzilor ridicate, a spus el.
”Nu vom renunța la noul nostru program economic, indiferent de ceea ce ar face. Ei încearcă să creeze un scenariu negru, folosind schimburile valutare.” - a mai spus Erdogan.
Cu o zi înainte de asta, consiliul de securitate națională, condus de președinte, a anunțat că provocările acestor schimbări de politici sunt una dintre amenințările cu care se confruntă Turcia, împreună cu activitățile teroriste.
Alegerile din 2023 vor fi primele de când partidul de guvernământ al lui Erdogan a suferit înfrângeri șocante la voturile municipale, în urmă cu doi ani, când zone de luptă cheie, inclusiv Istanbul și capitala Ankara, au fost pierdute în fața opoziției -pentru prima dată într-un sfert de secol.
Sondajele recente de opinie arată că popularitatea sa este și mai scăzută acum: aproximativ două treimi din populație nu văd nicio speranță de îmbunătățire economică în următorul an.
„Nu ne-am gândit la această nouă politică economică dimineața și am decis să o punem în aplicare seara”, a spus Erdogan. „Ne-am pregătit pentru asta în ultimii 19 ani”, promițând companiilor și lucrătorilor că le-ar fi mai bine.