Premierul italian si-a prezentat proiectul de austeritate. Senatul il sustine, italienii il contesta
In Italia, guvernul de tehnocrati condus de fostul comisar european Mario Monti a obtinut increderea Senatului, cu majoritate covarsitoare.
Votul a avut loc aseara, dupa ce Monti si-a prezentat un ambitios program de austeritate si relansare economica.
Astazi, urmeaza votul din Camera Deputatilor, unde e asteptat, de asemenea, un sprijin confortabil. Totusi, daca Mario Monti a trecut un prim test politic, n-a trecut si testul strazii.
Cand Monti isi prezenta programul in Senat, demonstratii violente - cu studentii in prim plan - au avut loc la Roma si in alte orase italiene.
Scutierii au intervenit in forta la Milano, dupa ce sute de manifestanti, care protestau impotriva a ceea ce numesc "guvernul de bancheri", incercau sa ia cu asalt Universitatea Bocconi, care a fost condusa de reputatul profesor de economie Mario Monti.
La Palermo, tinerii au organizat pe strazi, in mod ironic, o procesiune a "Sfantului Faliment".
"Rigoare, crestere economica si egalitate" - au fost cuvintele de ordine ale premierul Monti, in primul sau discurs in fata senatorilor, care, aseara tarziu, aveau sa-si exprime sprijinul cu o majoritate zdrobitoare: 281 de voturi favorabile, dintr-un total de 307.
Mario Monti - care detine si portofoliul economiei - a promis ca va tine in frau cheltuielile publice, stimuland insa si cresterea economica.
Fostul comisar european a spus ca Italia trebuie sa inceteze sa mai fie veriga slaba a Zonei Euro.
Partidul lui Silvio Berlusconi merge pe mana noului prim-ministru. Insa seful formatiunii politice, devenit simplu deputat, a avertizat ca reformele guvernului "vor fi cantarite una cate una".
Demonstratii in strada au fost ieri si la Atena, dupa ce noul premier grec Lucas Papademos si-a anuntat poporul ca va continua cura de austeritate. Iar odata cu lasarea intunericului, protestele s-au "aprins".