Plafonul privind contribuabilii care apar pe "lista rusinii", majorat. In cazul persoanelor fizice, a crescut de 10 ori
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) majoreaza plafoanele de la care publica obligatiile restante ale contribuabililor pe site, pentru toate categoriile vizate.
Cel mai mult au fost majorate pentru persoanele fizice, de la 1.500 de lei la 15.000 de le, potrivit unui comunicat al ANAF transmis, joi, AGERPRES.
Astfel, potrivit unui proiect de ordin al ANAF, plafonul pentru marii contribuabili creste la 500.000 lei, de la 100.000 de lei anterior. Pentru contribuabilii mijlocii, noul plafon este de 250.000 lei, fata de 50.000 in prezent, iar pentru celelalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, plafonul este de 100.000 de lei, in crestere de la 10.000 de lei anterior.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru persoane fizice, noul plafon de la care se publica datoriile restante pe lista ANAF creste de zece ori, de la 1.500 de lei la 15.000 de lei.
'Procesul de desfasurare al acestei proceduri a generat, in perioada imediat urmatoare publicarii actului normativ (Ordinul presedintelui ANAF privind publicarea listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante - n.r.) si pana in prezent, cheltuieli semnificative pentru comunicarea notificarilor catre debitori, astfel incat sa fie duse la indeplinire prevederile legale mai sus invocate', se arata in referatul de aprobare al Ordinului citat.
In prima varianta a legislatiei de la reluarea publicarii listelor cu datornicii la bugetele de stat, plafoanele erau chiar mai reduse, respectiv 100 de lei pentru persoane fizice, 500 de lei pentru alte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care au obligatii fiscale restante aferente activitatilor economice desfasurate independent sau profesiilor libere, 1.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii si 1.500 de lei pentru companiile mari.
Conform celor mai recente date ANAF, publicate la data de 30 septembrie 2016, un numar de 137.317 de contribuabili mici aveau la acea data datorii totale de aproximativ 79 de miliarde de lei. De asemenea, 125 de contribuabili mari aveau la aceeasi data datorii ce depaseau 3 miliarde de lei.