Preturile la carburanti au atins marti un nou RECORD. Cu cat dam mai mult fata de luna trecuta
Petrom, cea mai mare companie din Romania, a aplicat o noua majorare a pretului carburantilor, de noua bani pe litru, atat pentru motorina, cat si pentru benzina.
Ultima zi din iulie aduce a treia scumpire a carburantilor din aceasta luna, iar preturile doboara un nou record, de parca ar fi la Jocurile Olimpice. Motorina standard a depasit 6 lei pe litru.
"S-au scumpit carburantii pe piata europeana", se apara reprezentantii companiilor petroliere, in timp ce soferii cauta statiile de la periferie, care au preturi mai mici.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Daca la inceputul lunii iulie cel mai ieftin sortiment de motorina costa 5 lei si 86 de bani, acum, dupa 3 scumpiri a ajuns sa coste 6 lei si 3 bani. Si benzina a urmat acelasi trend. La inceputul lunii costa 5 si 77 de lei litru, acum costa 5 lei si 92 de bani litru.
Astfel, soferii dau in acest moment, in medie, pe trei plinuri 1080 lei, in conditiile in care acum o luna scotea din buzunar 1026 lei
- adica o diferenta de 54 de lei.
Pentru cei interesati sa compare preturile la carburanti, au aparut si primele aplicatii pe telefoanele inteligente, aceasta ne spune care sunt preturile din Bucuresti, dar si din alte 3 orase ale tarii. De pilda, soferii din Cluj platesc cu 7 bani mai putin decat soferii din Bucuresti.
Exista chiar si aplicatii care va ghideaza catre benzinariile din zone fara vad, unde carburantul este mai ieftin. Este adevarat, nu castigati decat cel mult 3 bani pe litru.
Culmea este ca romanii ar fi putut plati mai putin pentru carburanti, pentru ca tara are rezerve de petrol, dar am ratat aceasta sansa.
"Suprafetele unde se gaseste petrol in Romania au fost date in exploatare unei singure companii, nu exista o competitie printre companiile care exploateaza petrol in Romania, care poate ar aduce un pret mai mic pe piata", declara Sorin Paslaru, redactor-sef Ziarul Financiar.
Companiile se apara si dau vina pe scumpirea titeiului si devalorizarea leului.
Comparativ cu prima zi a anului, azi un litru de benzina costa cu 8,2% mai mult, in timp ce litrul de motorina este cu peste 5% mai scump.