Petrom a scumpit din nou benzina si motorina. Cat castiga statul din aceste majorari
Inca o scumpire a carburantilor le-a stricat ziua soferilor. Cea mai mare companie petroliera din Romania a majorat astazi preturile si pentru benzina si pentru motorina, a doua oara in ultimele doua saptamani.
De astazi, motorina si benzina costa cu 6 bani mai mult, astfel incat cel mai scump sortiment de benzina se apropie de 7 lei litrul.
Petrom explica scumpirea prin majorarea preturilor pe pietele internationale cu pana la 37%, de la inceputul anului, in timp ce, sustine compania, la noi in tara tarifele au crescut numai cu 20 de procente.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentantii statului au declarat in repetate randuri ca doresc sa opreasca scumpirile in lant ale carburantilor, dar n-au luat nici o masura concreta. Si au uitat sa spuna ca majorare de pret aduce si statului mai multi bani din TVA, impozit pe profit si dividende.
Soferii au fost surprinsi astazi cand au descoperit ca trebuie sa plateasca si 6,61 de lei pentru un litru de benzina si chiar 6,36 lei la motorina.
Din scumpirea carburantilor are de castigat si statul roman. Numai anul trecut a incasat, din dividende, dar si din impozitul pe profit al companiei Petrom, 272 de milioane de euro.
Principalul actionar la compania Petrom este OMV ,cu 51% din actiuni. Urmeaza fondul Proprietatea, Ministerul Economiei si alti actionari mai mici.
De pilda, o scumpire de 10 bani pe litru aduce statului numai din TVA venituri de aproape 3 milioane de euro pe luna, adica 34 de milioane de euro intr-un an.
Si asta pentru ca atunci cand achitati un litru de carburant platiti costul benzinei, adica 42% din pretul final, si o marja de profit a companiei de pana la 14%. Restul, pana la 48%, reprezinta accizele si TVA-ul care ajung in bugetul statului.
Citeste mai multe pe www.incont.ro.