OMV a dat in judecata Guvernul. Cere despagubiri de 92 milioane de lei

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2012 10:16
Data publicarii: Joi 19 Aprilie 2012 12:03
Categorie: Stiri actuale
Rafinaria Brazi - petrom

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, a deschis o actiune impotriva Guvernului la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris,solicitand rambursarea a 91,6 milioane lei pentru lucrari de ecologizare efectuate in perioada 2009-2010.

Statul s-a angajat, prin Legea 555/2004 privind privatizarea SNP Petrom, sa despagubeasca in perioada 2005-2019 compania Petrom pentru poluarea istorica inainte de privatizare.

La inceputul anului 2008, OMV Petrom a evaluat cheltuielile de mediu pe care ar urma sa le recupereze de la stat la 1,707 miliarde de lei (511 milioane euro), ceea ce reprezinta peste trei sferturi din pretul incasat de stat la privatizarea companiei, scrie Mediafax.

Lucrarile pentru care OMV Petrom cere 91,6 milioane de lei de la statul roman la Curtea de Arbitraj au fost derulate in 2009-2010 si au vizat la decontaminarea unor terenuri de la combinatul chimic Doljchim si la rafinaria Petrobrazi, ambele unitati fiind detinute de OMV Petrom.

Daca va obtine cat cere, OMV va avea de recuperat, teoretic, cate 50 de lei pe cap de locuitor.

Actiunea la Curtea de Arbitraj a fost deschisa in luna decembrie a anului trcut. In nota de fundamentare a unui proiect de HG se arata ca Ministerul Mediului a respins, in luna noiembrie a anului trecut, pretentiile OMV Petrom, considerand ca "raspunderea statului roman nu poate fi angajata in ce priveste plata sumelor notificate, deoarece nu sunt indeplinite conditiile de acordare a despagubirilor pentru pierderile de mediu suferite de societate (OMV Petrom - n.r.) prevazute in contractul de privatizare a Petrom".

Romania este reprezentata in procesul de la Paris de Ministerul Mediului si Padurilor, care solicita Guvernului sa aprobe suplimentarea cu 820.000 lei a bugetului pentru anul in curs pentru plata arbitrilor.

Curtea Internationala de Arbitraj a notificat cu privire la deschiderea acestui proces Ministerul Economiei, actionar minoritar la OMV Petrom, cu o participatie de 20,6% din capital.

Grupul austriac OMV a achizitionat participatia majoritara la Petrom in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, sub forma de achizitie directa de actiuni - 668 milioane de euro - si majorare de capital - 832 milioane de euro.

Consiliului Concurentei a anuntat in ianuarie sanctionarea companiilor OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi ce cumuleaza 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010, pentru ca aceste companii s-au inteles sa retraga de pe piata un sortiment de carburant.

Sanctiunea care a revenit OMV Petrom totalizeaza 503,8 milioane lei (120 milioane euro), suma reprezentand peste 57% din amenzile aplicate companiilor petroliere.

Petrom a fost amendata cu 366,53 milioane lei, iar OMV Petrom Marketing a fost sanctionata cu 137,28 milioane lei, potrivit informatiilor raportate bursei in luna ianuarie. Grupul Petrom considera ca sanctiunile sunt nejustificate si a anuntat ca le va contesta in instanta.

Rafinaria Brazi - petrom Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

"Comoara" din Marea Neagra ne-ar putea asigura independenta de gazele rusesti
Petrom a anuntat oficial cat de mare este descoperirea din Marea Neagra. Pietele au reactionat
Petrom a anuntat oficial cat de mare este descoperirea din Marea Neagra. Pietele au reactionat
Vanzarea a 10% din Petrom a esuat. Boc: Romania nu este disperata sa vanda actiunile la orice pret
Vanzarea a 10% din Petrom a esuat. Boc: Romania nu este disperata sa vanda actiunile la orice pret
VIDEO PROTVPLUS.RO
aplicatia RO Alert
Amenzi uriaşe pentru telefoanele care nu primesc mesaje RO ALERT. Lista modelelor
Înregistrările de la "creşa groazei". "În loc să te spele, doarme, nesimţita aia de mă-ta"
Tunel făcut din flori, în Timişoara. Reacţia turiştilor care trec prin oraş
Festivalul Spotlight, în centrul Capitalei. Reacţia bucureştenilor: "Deci foarte mişto"
Gestul unor muncitori, după ce au găsit un pui de urs rătăcit de mama lui
Dezastru pe DN 72 provocat de un șofer care a ațipit la volan. 6 persoane, la spital
selfie vagon
"Locul blestemat" din Bucureşti unde 5 tineri au murit făcându-şi selfie-uri
O mamă i-a chemat la nunta fiicei sale pe cei cărora le-a donat organele fratelui acesteia
Bărbat căutat cu scafandri, după ce a dispărut într-o cascadă din România
Camion cu uşi, oprit la graniţă. Ce s-a întâmplat când poliţiştii le-au deschis
Măsurile anunțate de primarul Vasluiului, după ce trei tineri au fost înjunghiați
Singurele cuvinte spuse mamei de copilul abuzat la o creșă din Iași. Ce a urmat