Pensiile private obligatorii - Pilonul 2. Beneficiile economisirii pe termen lung
Pensiile private obligatorii, cele din Pilonul 2, sunt cea mai bună formă de economisire pe termen lung, într-o piață dominată de fluctuații.
În 15 ani de la apariția lor, spun analiștii, au oferit un randament dublu față de rata inflației. Calculele arată că depozitele bancare sau transformarea banilor economisiți în euro nu oferă aceleași dobânzi. Însă la Pilonul 2 nu putem contribui când și cât vrem, ci numai cu un procent din salariu, stabilit de Guvern.
Un român cu salariul mediu pe economie a contribuit, în ultimii 15 ani, la Pilonul 2, cu 22.406 lei. Acum are în cont cu 5.900 de lei mai mult. Este cel mai mare câștig net, susține Asociația Pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Dacă ar fi depus banii într-un depozit, la bancă, ar fi obținut, în plus, 3.206 lei, iar dacă schimba suma în euro și o păstra așa, la saltea, ar fi câștigat doar 1.535 de lei, urmare a cursului relativ stabil al monedei europene.
Radu Crăciun, reprezentant al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România: „În comparație cu o investiție în valută, în euro, practic valoarea investițională este de patru ori mai mare prin investiția într-un fond de pensii private, iar în comparație cu un depozit bancar este de aproximativ de aproximativ o dată și jumătate mai mare”.
Claudiu Vuță, analist economic: „În ultimii 15 ani, Pilonul 2 a obținut randamente superioare ratei inflației, care a avut o medie anuală de patru la sută, iar fondurile de pensii Pilon 2 au depășit șapte la sută anual”.
Aproape opt milioane de români virează, lunar, către un administrator privat de pensii, 3,75% din salariul brut, prin contribuția la asigurările sociale. La împlinirea vârstei de pensionare vor primi suma acumulată, fie în tranșe egale, exact ca o pensie, pe o perioadă de cinci ani, fie integral, deodată.
Pensia privată se moștenește, spre deosebire de cea de stat. O ordonanță adoptată de guvern în luna decembrie stabilește că urmașii celui decedat pot cere banii direct în cont. Până acum, dacă moștenitorii erau participanți la Pilonul 2, suma mergea acolo și nu aveau acces la ea decât la pensionare.
De la 1 ianuarie 2024, contribuția la Pilonul 2 va crește la 4,75 procente. Este un angajament făcut prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Adrian Bența, consultant fiscal: „Deci din 25%, o sumă mai mică vă merge la bugetul de pensii, iar o sumă mai mare vă merge la fondul de pensii administrat privat/vă fi o presiune pe actualul buget de pensii, care trebuie alimentat”.
Aproape două treimi din suma totală colectată de fondurile de pensii administrate privat sunt investite în titluri de stat. Restul, la bursa de valori București și pe piața Uniunii Europene. Anul trecut a fost, însă unul mai dificil și singurul, de la înființarea pensiilor private, în care acești bani nu s-au înmulțit.