Patronii, amendaţi cu 20.000 de lei pentru fiecare angajat la negru

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Luni 07 August 2017 18:29
Categorie: Financiar

Patronii care folosesc munca la negru nu vor mai fi pepdepsiti cu închisoarea, ci doar amendaţi. Vor fi sancţionaţi cu 20.000 de lei pentru fiecare lucrător pe care îl au fără acte.

Măsura, speră guvernanţii, va aduce măcar mai mulţi bani statului, dacă nu va reuşi să-i sperie pe angajatori.

Liviu Rogojinaru este patron de peste 15 ani şi spune că a avut mult de pierdut din cauza firmelor din construcţii cu muncitori ''la negru''.

Liviu Rogojinariu, patron firme, secretar general al consiliului IMM-urilor: ''O firma care foloseşte munca la negru are preţ într-o licitaţie cu cel puţin 15% mai mic decât preţul unei alte firme. Firma care-şi plăteşte corect angajaţii, clar că e descalificată, pierde licitaţie după licitaţie.''

Prin Ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis că firmele depistate că folosesc lucrători fără acte pot fi închise imediat. Iar patronii lor vor fi amendaţi cu 20.000 de lei pentru fiecare muncitor angajat ilegal. Aşa speră autorităţile să reducă din muncă la negru sau, măcar, să strângă mai mulţi bani la buget.

Până acum, patronii riscau închisoarea şi amenzi mult mai mici.

Cel mai adesea, recunosc autorităţile într-un document oficial, patronii primeau sancţiuni de 1.000 de lei. Cât despre închisoare, din cele 350 de cazuri depistate în ultimul an şi jumătate, în peste 90% dintre ele se ajungea la neînceperea sau încetarea urmării penale.

Dantes Nicolae Bratu, șef Inspecția muncii: "Anul trecut, din total sancţiuni pe relaţii de muncă au fost: 70% avertismente, pe securitatea muncii au fost 94% avertismente, deci instituţia noastră a lucrat preventiv."

În plus, Guvernul impune şi că angajatorii să păstreze documente cu orele de muncă prestate zilnic de fiecare salariat.

Liviu Apostiu, președintele Cartel Alfa: 'Oamenii nu vor mai fi munciţi că nişte sclavi moderni, pentru că asta se întâmplă!  Sunt foarte mulţi oameni care primesc bani în plic, este şi la nivel european, dar la noi cotele ajung undeva foarte sus.''

România are o mare problema a evaziunii în domeniul muncii, arată şi specialiştii de la Bruxelles în cel mai recent raport asupra ţării noastre. Activitatea lucrătorilor care nu sunt trecuţi în acte înseamnă 15% din tot ce produce economia noastră într-un an.

Specialiştii de la Comisia Europeană estimează că munca la negru aduce 120 de miliarde de lei. Atât câştigă patronii care folosesc lucrători fără acte. De pierdut are statul - aproximativ jumătate din această suma. Iar asta pentru că statul nu încasează taxe şi impozite.

Experţii europeni spun că autorităţile noastre trebuie să deruleze campanii de informare pentru că angajaţii să-şi cunoască drepturile.

Obligati sa achite impozit si taxa pentru gunoi, desi blocul a fost distrus de o explozie. Situatie disperata in Bistrita
Obligati sa achite impozit si taxa pentru gunoi, desi blocul a fost distrus de o explozie. Situatie disperata in Bistrita
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lufthansa, pasager, judecata,
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Lovitură pentru Europa. Încă o putere economică a UE devine dependentă de Rusia
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
silozuri, cereale, romani,
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF renunță la popriri și introduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie
Mai multe companii din vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România. "O lovitură grea"
Nu ne permitem să mâncăm la restaurant. Cât cheltuie un român lunar ca să iasă în oraș
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1%, sub aşteptări