Patronii, amendaţi cu 20.000 de lei pentru fiecare angajat la negru

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Luni 07 August 2017 18:29
Categorie: Financiar

Patronii care folosesc munca la negru nu vor mai fi pepdepsiti cu închisoarea, ci doar amendaţi. Vor fi sancţionaţi cu 20.000 de lei pentru fiecare lucrător pe care îl au fără acte.

Măsura, speră guvernanţii, va aduce măcar mai mulţi bani statului, dacă nu va reuşi să-i sperie pe angajatori.

Liviu Rogojinaru este patron de peste 15 ani şi spune că a avut mult de pierdut din cauza firmelor din construcţii cu muncitori ''la negru''.

Liviu Rogojinariu, patron firme, secretar general al consiliului IMM-urilor: ''O firma care foloseşte munca la negru are preţ într-o licitaţie cu cel puţin 15% mai mic decât preţul unei alte firme. Firma care-şi plăteşte corect angajaţii, clar că e descalificată, pierde licitaţie după licitaţie.''

Prin Ordonanţă de urgenţă, Guvernul a decis că firmele depistate că folosesc lucrători fără acte pot fi închise imediat. Iar patronii lor vor fi amendaţi cu 20.000 de lei pentru fiecare muncitor angajat ilegal. Aşa speră autorităţile să reducă din muncă la negru sau, măcar, să strângă mai mulţi bani la buget.

De marti, statul taxeaza munca part-time ca pe cea cu norma intreaga. Romanii cei mai afectati de aceasta decizie

Până acum, patronii riscau închisoarea şi amenzi mult mai mici.

Cel mai adesea, recunosc autorităţile într-un document oficial, patronii primeau sancţiuni de 1.000 de lei. Cât despre închisoare, din cele 350 de cazuri depistate în ultimul an şi jumătate, în peste 90% dintre ele se ajungea la neînceperea sau încetarea urmării penale.

Dantes Nicolae Bratu, șef Inspecția muncii: "Anul trecut, din total sancţiuni pe relaţii de muncă au fost: 70% avertismente, pe securitatea muncii au fost 94% avertismente, deci instituţia noastră a lucrat preventiv."

În plus, Guvernul impune şi că angajatorii să păstreze documente cu orele de muncă prestate zilnic de fiecare salariat.

Liviu Apostiu, președintele Cartel Alfa: 'Oamenii nu vor mai fi munciţi că nişte sclavi moderni, pentru că asta se întâmplă!  Sunt foarte mulţi oameni care primesc bani în plic, este şi la nivel european, dar la noi cotele ajung undeva foarte sus.''

România are o mare problema a evaziunii în domeniul muncii, arată şi specialiştii de la Bruxelles în cel mai recent raport asupra ţării noastre. Activitatea lucrătorilor care nu sunt trecuţi în acte înseamnă 15% din tot ce produce economia noastră într-un an.

Specialiştii de la Comisia Europeană estimează că munca la negru aduce 120 de miliarde de lei. Atât câştigă patronii care folosesc lucrători fără acte. De pierdut are statul - aproximativ jumătate din această suma. Iar asta pentru că statul nu încasează taxe şi impozite.

Experţii europeni spun că autorităţile noastre trebuie să deruleze campanii de informare pentru că angajaţii să-şi cunoască drepturile.

Obligati sa achite impozit si taxa pentru gunoi, desi blocul a fost distrus de o explozie. Situatie disperata in Bistrita

Obligati sa achite impozit si taxa pentru gunoi, desi blocul a fost distrus de o explozie. Situatie disperata in Bistrita

VIDEO PROTVPLUS.RO

iPhone 5S

ANAF scoate la vânzare telefon iPhone cu 249 de lei

Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,39%

Promoție la Tarom de Ziua Aviației. Spre ce destinații de vacanță se ieftinesc biletele

Maserati vândut de ANAF la prețul unei Dacii. Cât costă un BMW

Producţia de ceapă, de cinci ori mai mică faţă de anul trecut. România, nevoită să importe leguma

ANRE crește cu 5,83% preţul final la gaze pentru clienţii casnici, de la 1 august

Theresa May

Va fi sau nu va fi Brexit? Critici dure la Londra: “Marea Britanie va ajunge colonie a UE”

Robor la 6 luni a crescut la 3,49%. Este cel mai mare nivel din martie 2014

Topul celor mai doriți angajatori. În ce companii vor să lucreze românii și pe ce salarii

Țara din UE cu salariu minim de 1.500 euro nu găsește muncitori. Angajează masiv străini

Ce obțin românii în urma semnării acordului UE-Japonia, cel mai mare negociat vreodată

Japonia şi UE vor forma cea mai vastă zonă de liber schimb din lume. Ce înseamnă asta pentru economie