Oras de vanzare. Localitatea care a trecut de la cele mai multe masini de lux la cel mai mare somaj
Masinile Audi si BMW, parcate pe marginile strazilor din Benalup inca mai aduc aminte de perioada in care micul orasel din Andaluzia era in expansiune si avea cel mai mare numar de masini de lux pe cap de locuitor din sud-vestul provinciei Cadiz.
Acum singurul record pe care il mai bate localitatea este ca are cea mai mare rata a somajului din toata Uniunea Europeana, scrie The Guardian.
“Nu stiu daca se mai poate rezolva ceva”, spune Juan Carlos Gutiérrez, de 19 ani, unul dintre miile de tineri care au terminat scoala si acum nu-si gasesc decat munci sezoniere si prost platite. “Am cules asparagus si am lucrat si intr-o fabrica, dar nimic nu este de durata. Viitorul este sumbru”, explica tanarul.
“Toti cei de varsta noastra sunt someri”, explica si Nora Pérez, de 22 de ani. “Tatal meu a muncit in Germania cand era tanar. Acelasi lucru l-as putea face si eu, mai ales ca multi dintre prietenii mei au emigrat.”
“Multi s-au indatorat atunci cand vremurile erau bune, si-au cumparat case, masini si si-au intemeiat o familie”, explica Ricardo Jiménez, care conduce o asociatie caritabila. “Familiile sunt foarte apropiate intre ele si se ajuta reciproc, dar noi deja ajutam 80 de familii si de la luna la luna numarul acestora creste. Unii dintre parinti ne roaga sa-i ajutam sa-si hraneasca copiii”, spune Jimenez.
Altii primesc ajutoare sociale de la primarie sau sunt angajati temporar pe joburi pe care autoritatile locale le creeaza special pentru ei. “Daca vrem sa sapam un sant, preferam s-o facem manual, nu cu o masina, pentru a angaja cat mai multi oameni”, spune consilierul local Manuel Moguel.
Insa si banii de la stat sunt pe terminate. In conditiile in care costurile de imprumut ale Spaniei au atins maxime istorice, iar Uniunea Europeana ii cere sa taie din cheltuielile publice, oamenii fara loc de munca se vor trezi fara niciun ajutor de la stat.
In timpul boom-ului imobiliar, in Benalup s-au construit sute de mii de locuinte, 700.000 dintre ele ramanand nevandute. Pana in 2004, mai mult de 80% in forta de munca din localitate lucra in constructii pe coasta Mediteranei.
Mai multe despre acest subiect pe www.incont.ro.