Centrul financiar al LUMII risca sa dispara in doar cativa ani. Primarul New York-ului, ingrijorat

Ultima actualizare: 19-10-2012 04:21
New York

Furtuni puternice, asa cum a fost Irene, ar putea inunda in viitor o treime din strazile si tunelurile New York-ului intr-o singura ora, din cauza schimbarilor climatice. Aceasta este principala concluzie a unui raport guvernamental.

Astfel, din cauza nivelului tot mai ridicat la marii, o mare parte din Manhattan va fi expusa la inundatii puternice in timpul uraganelor - se arata in raportul citat de The Guardian, care a fost dat publicitatii miercuri.

"Riscurile si impactul acestor fenomene sunt imense. Zone bine delimitate ale orasului, care sunt in prezent locuite, vor deveni nelocuite, pe masura ce va creste nivelul marii." a declarat Art deGaetano, coautor al studiului ClimAID.

Scenariul devine insa si mai inspaimantator, a mai adaugat el.

"Liniile de metrou vor fi afectate si la fel se va intampla si cu aeroporturile LaGuardia si Kennedy - ambele situate la nivelul marii. Cat priveste zonele joase ale Manhattanului, aici ma refer chiar la cartierele de afaceri." a mai spus deGaetano.

Raportul a fost comandat de Autoritatea Statului New York pentru Dezvoltarea si Cercetarea Energiei. In document se mai arata ca efectele provocate de cresterea nivelului marii, precum si cele ale schimbarilor climatice, vor simti probabil in urmatorii 10 ani.

Undeva in jurul anilor 2020, nivelul apelor din jurul Manhattanului si Long Island ar putea urca pana la 25 de centimetri, inclusiv datorita procesului de topire continua a gheturilor polare. Pana in 2050, nivelul apelor ar putea atinge 76 de centimetri si peste 1,3 metri in anul 2080 - daca vor exista aceleasi conditii. Daca acest scenariu va deveni real, atunci caile de transport de la suprafata si subterane, care traverseaza Bronx prin Harlem River si de-a lungul East River, vor fi inundate in numai o ora - se mai arata in raport.

Acest studiu a fost realizat intr-un decurs de doi ani si va folosi guvernatorului New York pentru elaborarea unui plan de salvare a populatiei.De altfel, primarul New York-ului, Michael Bloomberg s-a aratat ingrijorat de concluziile acestui raport si a cerut organizarea unei sedinte speciale pentru a discuta amanuntit despre aceasta situatie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO