"Oltchim e in moarte clinica". Concluziile expertilor care au analizat situatia combinatului
''Oltchim este in moarte clinica si a fost stors ca o lamaie din care a ramas doar coaja''. Este concluzia la care au ajuns cei care au verificat situatia financiara a combinatului.
Potrivit expertilor, unul dintre motivele dezastrului ar fi contractele paguboase, semnate cu societati ce apartineau rudelor directorului general.
"Implicarea companiilor fratelui si fiului meu in afaceri cu Oltchim nu este un conflict de interese", sustine insa cel vizat.
Administratorii judiciari au descoperit ca produsele combinatului erau vandute si la jumatate de pret. Astfel nu se acopereau cheltuielile, iar de profit nici vorba.
"Societatea functiona ca un fel de perdea, vedeau bugete care isi propuneau nu profituri, dar cheltuieli semnificative", a spus Niculaie Balan, administrator judiciar.
In timp ce cifra de afaceri a scazut de doua ori in ultimii patru ani, salariile au crescut cu un sfert.
"Sunt nimic altceva decat o mituire a angajatilor. Situatia actuala la Oltchim este situatia unui bolnav care se afla in moarte clinica. O lamaie stoarsa in totalitate si din care mai ramane doar coaja", a spus Gheorghe Piperea, administrator judiciar.
De asta s-ar fi ocupat diverse firme.
"Oltchim a apartinut acestui grup de contractori care sunt intr-o legatura directa sau indirecta cu managementul societatii. Persoane care sunt vinovate de cauzarea insolventei la Oltchim. Primul pe lista este evident domnul Roibu Constantin", a mai spus Gheorghe Piperea.
Fostul director nu considera insa o ilegalitate faptul ca fiul si fratele sau au avut afaceri cu Oltchim.
"Nu este niciun conflict de interese. Nu a fost o cifra de afaceri care sa genereze pierderile din Oltchim. Acolo unde fiul meu sau fratele meu au fost administratori, cifra totala de afaceri in patru ani de zile nu depaseste 550.000 de euro", a spus Constantin Roibu, fost director al Oltchim.
Asa ca isi rezerva dreptul de a ataca in instanta concluziile actualilor administratori judiciari. Potrivit ministrului Economiei, institutiile financiare internationale cred ca Oltchim nu poate fi salvat si va intra in faliment.
In prezent, datoriile combinatului depasesc 800 de milioane de euro.