O afacere frantuzeasca prinde contur si in Romania. Bistro-urile ascunse din curtile vechi

×
Codul embed a fost copiat

O afacere frantuzeasca prinde contur si in Romania. Bistro-urile ascunse in curtile vechi ale Bucurestiului si-au cucerit clientii prin intimitate, retete noi si preturi cu cel putin 30 % mai mici fata de restaurantele traditionale.

In ultimii ani au rasarit in Capitala aproape 150 de asemenea localuri care, cred specialistii, reprezinta viitorul in acest domeniu.

Localuri mici, cu decor modest insa cochet, meniuri simple dar mai ieftine, chelneri care se declara prietenii clientilor si neaparat un vin bun si o cafea gustoasa. In mare, asa s-ar descrie bistro-ul perfect. Daca le luam insa pe rand, fiecare are specificul sau.

10 mese, umbrite de vita de vie, acorduri de jazz in surdina si cativa chelneri tineri. Asa arata unul dintre bistrourile aparute in capitala in ultimii ani. La inceput a fost o investitie de 140.000 de euro si 2 clienti. Acum deja sunt 120, marea majoritatea fideli, care aduc un profit lunar de 30.000 de lei.

Anca Pandrea - manager bistro: "Sunt oameni care vin sa munceasca in timpul zilei cu laptopul, sunt oameni care isi aduna aici partenerii de afaceri la pranzuri, care vin aici cu copiii si copii deseneaza pe pereti cu creta. Lumea isi face din locul asta chiar o sufragerie."

Citește și
Richard Branson
La 18 ani a dat gata un mare miliardar cu ideea ei de afaceri. El i-a cerut o intalnire pe Twitter

O sufragerie in care se si mananca bine. Patronii se aprovizioneaza de la ferme si au saptamanal un meniu nou. Mancarea e gustoasa si mereu schimbata. Acesta este principiul dupa care functioneaza si unul dintre localurile din centrul Bucurestiului. Dupa o investitie de 200.000 de euro, locul atrage zilnic aceeasi prieteni, chiar daca inauntru nu sunt mai mult de 5 mese.

Doamna Dumitrescu, cea care acum 2 ani a deschis afacerea, gateste zilnic. Are sute de retete de la bunica ei italianca, pe care le mai adapteaza.

Un alt local din Centrul Vechi isi poarta clientii in fiecare luna pe meleaguri noi. Dupa Grecia, urmeaza Turcia, Franta sau Spania, pentru ca decorul si menul sunt in acord cu aceste tari.

In Capitala sunt aproape 150 de bistrouri si alte 30 isi anunta deschiderea. Iata secretul afacerii:

Nimrod Almagor - consultant Horeca: "Daca la un restaurant de calitate doua persoana nu au cum sa termine o masa cu mai putin de 150 de lei, la un bistrou trebuie sa se termine o masa ca lumea, si cu 2 pahare de vin, cu 80-120 de lei."

Primele bistrouri au aparut in Paris in anii 1800, atunci cand soldatii rusi cereau ca mancarea sa le fie adusa rapid si strigau "Bistro". Acum, aceste localuri au cucerit lumea intreaga.
 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Reacția americanilor când au văzut că pot da peste România la CM 2026
Citește și...
Povestea tinerilor romani care au dat corporatia pe propria afacere: E grozav sa lucrezi pentru tine
Povestea tinerilor romani care au dat corporatia pe propria afacere: E grozav sa lucrezi pentru tine

Alina, Dragos, Madalina, Nico si Oana sunt la inceput de cariera. Dupa ani de facultate si ceva experienta in corporatii cu pretentii, si-au dat seama ca vor mai mult. Pe cont propriu insa.

La 18 ani a dat gata un mare miliardar cu ideea ei de afaceri. El i-a cerut o intalnire pe Twitter
La 18 ani a dat gata un mare miliardar cu ideea ei de afaceri. El i-a cerut o intalnire pe Twitter

Stacey Ferreira, in varsta de doar 18 ani, primea anul trecut un mesaj uimitor pe Facebook de la nimeni altul decat cunoscutul miliardar britanic Richard Branson.

Povestea celor doi antreprenori care au pus pe picioare o afacere de 50 mil. euro cu fructe exotice
Povestea celor doi antreprenori care au pus pe picioare o afacere de 50 mil. euro cu fructe exotice

Avea 20 de ani si niciun ban. Incerca sa faca rost de bani pentru un bilet si pentru viza pentru ca la momentul acela se gandea sa emigreze in Statele Unite ale Americii.

Recomandări
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”
Premierul României anunță că în decembrie vom avea ”foarte probabil” o nouă ”ordonanță trenuleț”: ”Nu putem fugi de asta”

Premierul Ilie Bolojan a fost întrebat, vineri, în conferința de presă pe care a susținut-o la Palatul Victoria, dacă salariul minim în România va ”rămâne înghețat” și în anul 2026.   

Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei
Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei

Energie termică gratis, fluidizarea traficului rutier sau locuințe pentru tineri. ȘtirileProTv.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale ale candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei, care sunt organizate în 7 decembrie 2025.

Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii
Ilie Bolojan: Este o batjocură când îţi iei bani nemunciţi sau banii pe care îi iei nu se reflectă în rezultatele activităţii

Premierul Ilie Bolojan critică indemnizațiile de 27.000 de lei de la Aeroporturi București, numindu-le „o batjocură” în lipsa unor rezultate.