O afacere frantuzeasca prinde contur si in Romania. Bistro-urile ascunse din curtile vechi
O afacere frantuzeasca prinde contur si in Romania. Bistro-urile ascunse in curtile vechi ale Bucurestiului si-au cucerit clientii prin intimitate, retete noi si preturi cu cel putin 30 % mai mici fata de restaurantele traditionale.
In ultimii ani au rasarit in Capitala aproape 150 de asemenea localuri care, cred specialistii, reprezinta viitorul in acest domeniu.
Localuri mici, cu decor modest insa cochet, meniuri simple dar mai ieftine, chelneri care se declara prietenii clientilor si neaparat un vin bun si o cafea gustoasa. In mare, asa s-ar descrie bistro-ul perfect. Daca le luam insa pe rand, fiecare are specificul sau.
10 mese, umbrite de vita de vie, acorduri de jazz in surdina si cativa chelneri tineri. Asa arata unul dintre bistrourile aparute in capitala in ultimii ani. La inceput a fost o investitie de 140.000 de euro si 2 clienti. Acum deja sunt 120, marea majoritatea fideli, care aduc un profit lunar de 30.000 de lei.
Anca Pandrea - manager bistro: "Sunt oameni care vin sa munceasca in timpul zilei cu laptopul, sunt oameni care isi aduna aici partenerii de afaceri la pranzuri, care vin aici cu copiii si copii deseneaza pe pereti cu creta. Lumea isi face din locul asta chiar o sufragerie."
O sufragerie in care se si mananca bine. Patronii se aprovizioneaza de la ferme si au saptamanal un meniu nou. Mancarea e gustoasa si mereu schimbata. Acesta este principiul dupa care functioneaza si unul dintre localurile din centrul Bucurestiului. Dupa o investitie de 200.000 de euro, locul atrage zilnic aceeasi prieteni, chiar daca inauntru nu sunt mai mult de 5 mese.
Doamna Dumitrescu, cea care acum 2 ani a deschis afacerea, gateste zilnic. Are sute de retete de la bunica ei italianca, pe care le mai adapteaza.
Un alt local din Centrul Vechi isi poarta clientii in fiecare luna pe meleaguri noi. Dupa Grecia, urmeaza Turcia, Franta sau Spania, pentru ca decorul si menul sunt in acord cu aceste tari.
In Capitala sunt aproape 150 de bistrouri si alte 30 isi anunta deschiderea. Iata secretul afacerii:
Nimrod Almagor - consultant Horeca: "Daca la un restaurant de calitate doua persoana nu au cum sa termine o masa cu mai putin de 150 de lei, la un bistrou trebuie sa se termine o masa ca lumea, si cu 2 pahare de vin, cu 80-120 de lei."
Primele bistrouri au aparut in Paris in anii 1800, atunci cand soldatii rusi cereau ca mancarea sa le fie adusa rapid si strigau "Bistro". Acum, aceste localuri au cucerit lumea intreaga.