Numarul pensionarilor a scazut cu 86.000 in 2011, pensia medie lunara, 753 de lei, mai mare cu 5,2%


Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 00:35
Data publicarii: Vineri 30 Martie 2012 11:32
Categorie: Stiri Economice
pensionari in parc

Numarul mediu de pensionari a fost in 2011 de 5.589.000, in scadere cu 86.000 fata de anul precedent, iar pensia medie lunara a fost de 753 de lei, mai mare cu 5,2%, informeaza, vineri, Institutul National de Statistica (INS).

"Pensionarii de asigurari sociale au detinut ponderea majoritara (99,8%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat au reprezentat 85,0% in totalul celor de asigurari sociale", se arata intr-un comunicat de presa de vineri al INS.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 773 de lei in 2011, cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (620 de lei in judetul Giurgiu fata de 974 de lei in Bucuresti).

Dupa sistemul de pensionare, cea mai mare valoare a pensiei medii lunare, de 1.891 de lei, s-a inregistrat pentru sistemul asigurarilor sociale - avocati, iar cea mai mica valoare, respectiv 311 lei, a revenit pensionarilor din fostul sistem de asigurari sociale pentru agricultori.

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de vârsta a fost preponderent (70,8%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,4%, numarul lor fiind mai mare cu 2.000 de persoane fata de anul precedent.

In 2011, pensia medie neta estimata (pensia medie fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) pentru un pensionar de asigurari sociale a fost de 713 lei, in crestere cu 1,4% fata de anul anterior.

"Indicele pensiei medii reale pentru anul 2011, fata de anul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale si indicele preturilor de consum a fost de 95,3%", a precizat INS.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent indemnizatie sociala) in anul 2011 a fost de 621,6 mii de persoane, din care 413,5 mii de persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentând 8,7% din totalul pensionarilor din aceasta categorie si 208,1 mii de persoane din rândul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 30,7% din totalul acestora.

Potrivit INS, colectarea datelor se realizeaza prin rapoarte statistice completate prin auto-inregistrare de catre personalul din compartimentele de specialitate ale caselor de pensii. Rapoartele statistice sunt completate de Casa Nationala de Pensii Publice (pentru pensionarii de asigurari sociale de stat si pensionarii proveniti din fostul sistem de asigurari pentru agricultori), Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Român de Informatii, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si Casa de Asigurari a Avocatilor.

"Numarul mediu total al pensionarilor cuprinde totalitatea pensionarilor din România indiferent de sistemul de pensii, respectiv sistemul public de pensii (inclusiv ajutor social - tip pensie, IOVR - invalizi, veterani si vaduve de razboi) si sistemele neintegrate sistemului public de pensii (pensionarii de asigurari sociale din evidenta Casei de Asigurari a Avocatilor, sistemele proprii de asigurari sociale ale cultelor recunoscute de lege). Se determina prin insumarea numarului de pensionari existenti in plata in fiecare luna, raportat la numarul de luni din perioada de referinta", a precizat INS.

Pensia medie lunara se calculeaza prin raportarea sumelor cuvenite conform deciziilor pensionarilor existenti in plata in trimestrul/anul de referinta la numarul mediu lunar al acestora inmultit cu 3 (luni) respectiv 12 (luni).

Pe categorii, pensiile se clasifica in: pensie pentru limita de vârsta, pensie anticipata, pensie anticipata partiala, pensie de invaliditate, pensie de urmas, ajutor social tip pensie si pensii IOVR.

pensionari in parc Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Tags: pensii, pensionari, ins,

Descoperire bizara la Casa de Pensii Brasov. Ce au gasit angajatele sub birou. Ancheta de proportii
Descoperire bizara la Casa de Pensii Brasov. Ce au gasit angajatele sub birou. Ancheta de proportii
Batrani si executati.Mii de pensionari aradeni s-au trezit cu popriri pe pensii din cauza datoriilor
Batrani si executati.Mii de pensionari aradeni s-au trezit cu popriri pe pensii din cauza datoriilor
120 de milioane de europeni sunt pensionari. Ce se intampla pana in 2060
120 de milioane de europeni sunt pensionari. Ce se intampla pana in 2060
VIDEO PROTVPLUS.RO
cumparaturi online
Românii de la sate au descoperit cumpărăturile online. Ce comandă cel mai des
Angajații ideali: nu obosesc, nu greșesc și nu iau concediu. România are nevoie de 10.000
Comisia Europeană, îngrijorată cu privire la economia României. Avertismentele lansate
ANAF, avertisment pentru populație. Cum arată SMS-urile frauduloase. FOTO
De ce cumpără românii din ce în ce mai mult. Supermarketurile şi mall-urile, vânzări spectaculoase
Viața în România, tot mai costisitoare. ”Niciodată nu au fost așa scumpe”
Mina
Materiale extrem de rare care nu se găsesc în Europa zac în pământul României
Este oficial! IKEA a anunțat data la care deschide al doilea magazin din România
”Super-planta” cu care fermierii români au dat lovitura. Profituri tot mai mari
Ionuț Mișa, fost șef la ANAF, demis de la Direcția de Administrare a Marilor Contribuabili
Anunțul ministrului Finanțelor privind taxa auto. Când vor fi achitate sumele restante
Tinerii își schimbă des locul de muncă și au pretenții tot mai mari: ”Toţi muncim pentru bani”