Noile tarife RCA. Cine sunt soferii care vor plati chiar si 3.087 de lei pe an
Companiile de asigurari care vor depasi nivelul maxim al tarifelor de prima RCA stabilite pentru o perioada de sase luni prin Hotarare de Guvern vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de lei.
Prevederea apare in proiectul de act normativ privind stabilirea tarifelor de prima maxime aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), lansat in dezbatere de Ministerul Finantelor Publice.
Potrivit documentului citat, in cazul persoanelor fizice o prima maxima RCA de 3.087 lei ar urma sa fie platita de un sofer care are mai putin de 25 de ani si conduce o masina de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusa prima RCA, de 610 lei, va fi achitata de un sofer cu varsta cuprinsa intre 31 si 40 de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 - 1.400 cmc. in cazul autovehiculelor destinate transportului de marfa, o persoana fizica va plati intre 749 lei, pentru o masa maxima mai mica de 2,3 tone, si 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone. De asemenea, un posesor de motocicleta, motoscuter, motoreta sau ATV va plati 294 lei pentru un vehicul de pana in 50 cmc si 581 lei pentru mai mult de 50 cmc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maxim 9 locuri prima RCA variaza intre 885 lei si 1.285 lei iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfa intre 943 lei si 7.534 lei pentru masinile de peste 16 tone.
Pentru autovehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri prima RCA este cuprinsa intre 982 lei pentru mai putin de 17 locuri si 6.600 lei pentru mai mult de 40 de locuri.
"Prin acest proiect de HG, se instituie un mecanism de control al pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, prin stabilirea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a tarifelor de prima maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmeaza a fi aplicate de catre societatile de asigurare RCA. Mentionam ca tarifele de prima maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de catre ASF in urma consultarilor cu asociatiile transportatorilor si cu societatile de asigurari si ca actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurentei", sustine Ministerul Finantelor.
Potrivit sursei citate, "depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei", iar "pe langa sanctiunile contraventionale, in functie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica si sanctiuni contraventionale complementare".
Contraventiile se constata de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sanctiunilor contraventionale se realizeaza de catre Consiliul ASF, adauga MFP.
MFP mentioneaza ca tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0, precum si ca societatile de asigurare care practica RCA vor aplica, pe o perioada de 6 luni, tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime stabilite prin noul proiect de act normativ.
Pe de alta parte, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) precizeaza, joi, intr-un comunicat de presa, ca pune la dispozitie, pe www.asfromania.ro, Raportul care detaliaza modalitatea de stabilire, de catre Autoritate, a acestor tarife.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a anuntat, joi, ca institutia a avizat proiectul de Hotarare de Guvern care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru o perioada de sase luni, pentru a ajuta piata sa se stabilizeze.