Moody's a retrogradat Raiffeisen, UniCredit si Erste, banca ce detine in Romania grupul BCR
Moody's a retrogradat miercuri sapte banci din Germania si trei din Austria, considerate de agentie vulnerabile la conditiile dificile de pe unele piete din Europa Centrala si de Est si la noi socuri provocate de criza din zona euro.
Ratingul Erste Group Bank a fost coborat cu doua trepte, la "A3", in timp ce calificativele Raiffeisen si UniCredit Bank Austria au fost reduse cu cate o treapta, la "A2", respectiv "A3", potrivit unui comunicat transmis miercuri de Moody's.
Erste detine in Romania grupul BCR, in timp ce Raiffeisen este prezenta prin Raiffeisen Bank, iar Bank Austria controleaza subsidiara romaneasca a UniCredit.
Agentia a atribuit perspectiva negativa noilor ratinguri ale Erste si UniCredit Bank Austria, in timp ce calificativul Raiffeisen are perspectiva stabila.
Perspectiva negativa atribuita Erste reflecta portofoliul mai putin diversificat al bancii in Europa Centrala si de Est, grupul fiind mai vulnerabil la evolutii negative la nivel de piata individuala si la conditiile operationale "adverse si incerte" din Romania si Ungaria, unde grupul are operatiuni semnificative, se spune in comunicat.
Retrogradarea celor trei banci austriece reflecta vulnerabilitatea acestora la conditiile operationale dificile de pe unele piete cheie din Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, precum si riscul ridicat de noi socuri provocate de criza datoriilor de stat din zona euro, precizeaza Moody's.
Moody's identifica trei vulnerabilitati principale ale bancilor austriece.
Astfel, expunerea pe Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente si incertitudinile ridicate legate de criza din zona euro genereaza riscuri fata de calitatea activelor celor trei institutii de credit.
Totodata, Moody's noteaza ca bancile au rezerve de capital limitate pentru absorbtia unor eventuale pierderi intr-o situatie de stres, fiind astfel vulnerabile la o deteriorare mai severa a calitatii activelor si alte potentiale socuri.
"In timp ce bancile austriece si-au imbunatatit capitalul si rezervele, capacitatea de absorbtie a pierderilor intr-un scenariu advers ramane sub cea a multor banci europene", se arata in comunicat.
Un al treilea risc semnalat de Moody's este dependenta "moderata" de fonduri wholesale, situatie care nu este neaparat grava, insa face ca bancile sa fie susceptibile la riscul tot mai crescut de posibile "deranjamente" in contextul actual advers si extrem de incert.
Moody's enumera totodata mai multi factori care au limitat actiunile negative anuntate miercuri fata de bancile austriece: francizele puternice ale celor trei institutii, care genereaza profituri solide inainte de provizionare, piata locala relativ stabila si beneficiile derivate din statutul celor trei banci - Raiffeisen este o bine integrata in sectorul solid al bancilor cooperative austriece, Erste este o parte solida a industriei bancilor de economii din Austria, iar Bank Austria se bucura de reteaua extinsa si accesul la finantare prin grupul italian UniCredit.
Totodata, Moody's noteaza, ca factor pozitiv, ca cele trei banci au o expunere directa limitata pe statele de la periferia zonei euro.
Moody's a mentinut sub evaluare pentru retrogradare ratingurile Volksbank, Hypo Tirol Bank si Investkredit. Desi afectate de asemenea de situatia din Europa, aceste banci sunt evaluate in principal pe chestiuni specifice de la caz la caz.
Agentia atribuie Austriei ratingul maxim "Aaa", cu perspectiva stabila.
Agentia a mai coborat miercuri ratingurile a sapte institutii de credit din Germania, simultan cu bancile austriece. Cea mai cunoscuta dintre acestea este Commerzbank, al carei calificativ a fost coborat cu o treapta, la "A3".
Evaluarea Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, va fi incheiata "mai tarziu", precizeaza Moody's.
Ratingurile bancilor germane au fost de asemenea afectate de criza din zona euro. Germania are rating triplu A de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara.