Moment istoric în sectorul bugetar al României. Se întâmplă pentru prima dată în ultimii 15 ani
Aparatul bugetar al României a crescut și a depășit, la final de octombrie, 1,3 milioane de posturi ocupate, pentru prima dată începând din anul 2009.
Potrivit datelor publicate de Profit.ro, creșterea constantă a numărului de bugetari începând din 2014, când a fost atins un minim de 1,18 milioane, este îngrijorătoare, având în vedere situația finanțelor statului, cu deficitul bugetar prognozat la 8,58% din PIB în termeni cash (standardul intern) și 7,9% în termeni ESA (standardul UE).
Conform sursei citate, cele mai creșteri sunt la Ministerul Apărării +5.559 posturi și Ministerul Educației +3.489.
Alegeri 2024
22:51
Cum l-a cunoscut Elena Lasconi pe Călin Georgescu. „Mi s-a părut dubios”
22:26
Lasconi: Nu voi accepta să curgă o picătură de sânge românesc pe teritoriul Ucrainei. Georgescu vrea ca Rusia să ia România
21:57
Elena Lasconi, după desecretizarea datelor din CSAT: „Putea să se întâmple mai devreme un pic, nu cred că au aflat doar acum”
21:57
Călin Georgescu: Desecretizarea documentelor CSAT este o disperare masivă a sistemului
Scăderi semnificative există în învățământul superior de stat -1.192, autorități locale -874 și Ministerul Afacerilor Interne (Poliție și Jandarmerie) -780.
Un aspect important este că două treimi dintre angajați sunt în prezent în sectoarele Educație, Sănătate, Poliție și Armată, ceea ce face dificilă o potențială restructurare a aparatului bugetar.
Cheltuielile cu personalul vor intra în anii următori pe o traiectorie de ajustare puternică prin limitarea creșterilor salariale, după excesele din ultimii ani, în linie cu angajamentele asumate de către Guvern în planul fiscal pe 7 ani agreat cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetar.
Guvernul estimează o creștere a cheltuielilor de personal cu 24%, respectiv cu 32 miliarde de lei, în acest an. Creșterea de 24% este cea mai ridicată începând cel puțin din 2008.
Mai multe detalii, pe profit.ro.