Miza proiectului care ar putea scapa romanii cu credite de blestemul cursului valutar. Este tot mai aproape de aprobare
Proiectul de lege care le permite romanilor cu credite in valuta sa le ramburseze la valoarea initiala a cursului de schimb a primit aviz pozitiv de la Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor.
Saptamana viitoare, proiectul care vizeaza peste doua milioane de oameni, va intra in dezbaterea comisiilor de buget, si juridica. Intre timp, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu sustine ca o astfel de lege, n-ar fi benefica.
Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor a aprobat proiectul de lege ce a fost avizat de senatori inca din iunie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Antal Istvan, secretarul Comisiei pentru industrii: "E nevoie de o dezbatere pe obiect, concret si de gasit o solutie care sa linisteasca in primul rand cetatenii care acum in ultimii doi ani de zile au cam platit mai mult. Parlamentul intr-un fel este obligat sa incerce sa gestioneze acest lucru".
Proiectul ajunge saptamana viitoare la Comisia pentru Buget, unde va avea loc dezbaterea pe fond. Pot fi depuse amendamente si isi vor spune punctele de vedere atat bancile, cat si ministrul de Finante si specialistii invitati de Comisie.
Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a sugerat, intr-o declaratie pentru Stirile ProTV, ca adoptarea unei asemenea legi ar afecta negativ sistemul bancar.
Adrian Vasilescu: "Nu stiu daca ar putea sa aiba succes, in sensul ca sa treaca prin vot si sa devina lege, si in al doilea rand nu stiu daca devenind lege ar putea sa aiba un efect pozitiv sau cumva sa nu faca mai mult rau decat bine."
Miza acestei legi este uriasa, atat din punct de vedere social cat si economic. Daca va fi votata de Parlament, teoretic, peste 2 milioane de oameni vor putea alege sa isi plateasca imprumuturile in franci elvetieni, dolari sau euro, la cursul de schimb la care au luat creditul. Cu rate mai mici si costuri mai usor de suportat, banii ramasi in buzunarele lor ar putea merge in consum. In plus, s-ar reduce numarul mare de executari silite, iar rata creditelor neperformante ar scadea drastic.
Melania Hanceala, analist bancar: "Sa nu uitam ca bancile sunt cei mai mari investitori privati din Romania. Ar crea pierderi substantiale bancilor. Efectele acestea pe termen scurt sunt pozitive pentru un oarecare numar de oameni care au ramas sa mai plateasca aceste credite in valuta si care au posibilitatea sa le ramburseze anticipat."
Gabriel Biris, consultant de business: "Pe mine initiativa asta ar trebui sa ma bucure. Am un credit de 300.000 de euro luat cand era 3.5 lei euro, acum e 4.4 - deci cam 33% diferenta, schimb 200.000 de euro si pot sa rambursez 300.000 de euro. O astfel de prevedere ar provoca in mod clar pagube uriase sistemului bancar romanesc, sistem bancar care, cine stie, poate de maine intra in colaps si de maine vedem ca economiile noastre nu mai pot fi recuperate"
Sustinatorii proiectului spun ca este esential ca bancile sa suporte pierderile in egala masura cu debitorul atunci cand vine vorba despre riscul de schimb valutar.
Proiectul de lege aflat in Parlament de la inceputul anului ar putea ajunge sa fie supus votului in plenul Camerei Deputatilor pe 20 septembrie, potrivit unor surse din legislativ.