Ministrii Finantelor din zona euro si-au dat avizul final pe al doilea acord pentru Grecia
Ministrii Finantelor din zona euro si-au dat luni seara avizul final pentru cel de-al doilea acord de asistenta pentru Grecia si si-au indreptat atentia asupra Spaniei.
Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat din zona euro, a finalizat luni conversia obligatiunilor detinute de creditorii privati in titluri cu maturitate mai indelungata, cu o valoare nominala cu peste 50% mai scazuta, datoria statului elen fiind astfel redusa cu mai mult de 100 miliarde euro.
Incheierea schemei de restructurare partiala a datoriilor de stat ale Greciei a permis ministrilor Finantelor din zona euro sa acorde aprobarea finala pentru cel de-al doilea program de asistenta externa a statului elen, menit sa ajute Atena sa se finanteze pana in 2014.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Dupa cum s-a convenit, zona euro si FMI vor angaja finantare suplimentara oficiala de 130 miliarde euro pe perioada 2012-2014", a declarat intr-o conferinta Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, forumul ministrilor de Finante din zona euro.
Juncker a adaugat ca, datorita participarii in numar mare a creditorilor privati ai Greciei la conversia de obligatiuni, datoria tarii ar trebui sa scada pana in 2020 la 117% din PIB, fata de tinta oficiala de 120,5% din PIB asumata anterior. in prezent, datoria de stat a Greciei este de aproximativ 160% din PIB.
Astfel, odata cu aparenta rezolvare a problemelor urgente ale Greciei, oficialii zonei euro si-au indreptat atentia catre Spania. Guvernul spaniol a modificat recent tinta de deficit bugetar pentru acest an la 5,8% din PIB, fata de obiectivul de 4,4% din PIB asumat anterior fata de partenerii europeni, dupa ce Cabinetul anterior a ratat cu o marja semnificativa tinta stabilita pentru 2011 - 8,5%, fata de 6% din PIB.
Un comunicat transmis de Eurogroup subliniaza ca Spania ar trebui sa incerce sa atinga in acest an o tinta de deficit de 5,3% din PIB, pentru a putea spera ca anul viitor se va incadra in plafonul UE de 3% din PIB, conform angajamentelor asumate de Madrid.