Grecia va activa clauza impactului colectiv. Investitorii privati, obligati sa preschimbe datoria

09-03-2012 05:59


Grecia a evitat inca o data falimentul. Dupa o luna de negocieri aprinse, cea mai mare parte a creditorilor privati au acceptat reducerea si reesalonarea enormei datorii pe care Atena o are fatza de ei.

Preschimbarea va deveni obligatorie pentru toti creditorii privati ce detin titluri sub incidenta legii din Grecia.

Grecia va activa clauza impactului colectiv, astfel incat preschimbarea va deveni obligatorie si pentru cei care au refuzat.

Grecia a primit acceptul pentru preschimbare de la investitori ce detin obligatiuni de 152 miliarde de euro sub incidenta legii elene, 85,8% din totalul de 177 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante din Grecia.

La oferta de preschimbare au participat si investitori cu obligatiuni sub incidenta legii elene care au refuzat sa accepte. Obligatiunile acestora reprezinta 5,3% din totalul de 177 miliarde de euro.

Creditori privati care au in portofoliu obligatiuni in valoare de 20 de miliarde de euro sub incidenta legii altor state, sau emise de companii de stat si garantate de guvernul elen, s-au angajat, de asemenea sa participe la preschimbarea titlurilor vechi cu unele noi.

"In numele Greciei, vreau sa multumesc creditorilor care ne-au sustinut programul ambitios de reforma si ajustare si au suportat impreuna cu poporul elen sacrificiile din acest proces istoric", a declarat ministrul de Finante, Evangelos Venizelos.

Autoritatile elene au anuntat ca vor recomanda activarea clauzei de impact colectiv, prin care detinatorii privati de obligatiuni ale statului vor fi obligati sa accepte termenii propusi.

Rezultatele ofertei de preschimbare a obligatiunilor trebuie confirmate de catre banca centrala de la Atena.

Suma de 20 de miliarde de euro reprezinta 69% din totalul obligatiunilor sub incidenta legii altor state, sau emise de companii de stat si garantate de guvernul elen, se arata in comunicat.

In plus, autoritatile elene au extins pana pe 23 martie termenul pana la care investitorii cu astfel de obligatiuni pot accepta oferta de preschimbare a obligatiunilor.

Cumulat, valoarea obligatiunilor elene care vor fi in mod sigur preschimbate se situeaza la 197 miliarde de euro, obligatiunile sub incidenta legii elene (dupa aplicarea clauzei impactului colectiv), la care se adauga titlurile de 20 de miliarde de euro.

Suma de 197 de miliarde de euro reprezinta 95,7% din obligatiunile de peste 200 de miliarde de euro detinute de investitorii privati.

Preschimbarea obligatiunilor si reducerea datoriilor catre creditorii privati reprezinta o conditie a statelor din zona euro si a FMI in pachetul de ajutor financiar de 130 de miliarde de euro.

In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati vor accepta pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%.

Datoria Grecie se situeaza in prezent la circa 350 de miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 160% din PIB, iar stergerea datoriilor vizeaza diminuarea nivelului de indatorare spre 120% din PIB pana in 2020.

Pietele au salutat oricum perspectiva iesirii Greciei din tunel: Bursa din Paris a incheiat joi in crestere puternica (+2,54%), cea din Londra cu o crestere de +1,18%, cea din Frankfurt cu +2,45%, in timp ce pe Wall Street, Dow Jones a crescut cu +0,55%, iar Nasdaq cu +1,18%.

Peste 85% din detinatorii privati de obligatiuni elene aflate sub incidenta legii din Grecia, peste pragul de 75% asumat de autoritatile de la Atena, s-au angajat la o preschimbare a titlurilor, destinata reducerii datoriei statului.

Termenul final pentru anuntarea acceptului a expirat joi seara, la ora 20:00 GMT (22:00 ora Romaniei).

Obligatiuni de aproximativ 177 miliarde de euro, din totalul de 206 miliarde de euro eligibil pentru preschimbare, se afla sub incidenta legii elene.

"Daca totul merge bine, vom putea anunta ca o povara importanta, de 105 miliarde de euro, a fost ridicata de pe poporul elen", a declarat ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos (foto).

Preschimbarea obligatiunilor si reducerea datoriilor catre creditorii privati reprezinta o conditie a statelor din zona euro si a FMI in pachetul de ajutor financiar de 130 de miliarde de euro.

In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati vor accepta pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la circa 74%.

Pachetul de ajutor financiar de 130 de miliarde de euro de la statele din zona euro si FMI include si reducerea la jumatate a datoriilor Greciei catre investitorii privati, in valoare de circa 206 miliarde de euro. Din acest total, 177 de miliarde de euro reprezinta obligtiuni emise sub incidenta legii elene.

Anuntul privinda rezultatele participarii la preschimbarea de titluri nu va reprezenta finalul discutiilor cu investitorii privati, intrucat ramane problema unor obligatiuni emise sub incidenta altor state, precum Marea Britanie, Elvetia, Japonia, SUA si Franta, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Detinatorii acestor obligatiuni vor avea termen pana pe 11 aprilie sa le preschimbe.

Grecia are optiunea de a nu mai plati nimic pentru aceste titluri sau sa aplice o pierdere mai mare. Orice varianta alege, guvernul elen se va confrunta probabil cu procese intentate de investitori.

Decizia depinde de nivelul de participare al detinatorilor de obligatiuni sub incidenta legii elene. Pentru a intruni conditia FMI si zonei euro privind sustenabilitatea datoriei, Grecia are nevoie de o rata de participare de 95-100%. Daca rata participarii va fi sub nivelul vizat, Grecia s-ar putea sa nu plateasca obligatiunile emise sub legea altor state.

Datoria Grecie se situeaza in prezent la circa 350 de miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 160% din PIB, iar stergerea datoriilor vizeaza diminuarea nivelului de indatorare spre 120% din PIB pana in 2020.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO