Mii de romani s-au trezit cu conturile blocate la inceput de vara. Primariile au inceput sa-i "execute" pe datornici
Vara incepe prost pentru cei cu restante la taxe si impozite locale. Dupa ce i-au somat sa-si achite datoriile din anii trecuti, dar si din prima jumatate a acestui an, primariile au trecut la fapte si le-au blocat conturile.
Nu scapa nici cei fara conturi. Bunurile lor vor fi scoase la licitatie. Robert a adunat in ultimul an o datorie de 2.000 de lei numai din amenzi de circulatie. Pentru ca nu le-a platit, s-a trezit cu contul blocat.
Robert: "Nu am avut bani sa o achit, am un cont la banca nu pot sa-l opresc din cauza popririlor, mi se ia administrare de cont. Nu se poate sa-mi inchid contul pana nu-mi platesc amenzile".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceeasi soarta o au si cei care nu si-au platit impozitele pe terenuri, case si masini.
La Ploiesti, de pilda, autoritatile pun popriri chiar si pentru datoriile acumulate in prima jumatate a lui 2015.
Simona Dolniceanu, sef Serviciu Public Finante Locale Ploiesti: "Avem oameni cu conturile blocate. S-au emis in jur de 10.000 de somatii pentru persoane fizice si deja am si astfel de cazuri."
Si in Bucuresti, directiile de taxe si impozite locale incearca sa-i convinga pe datornici sa ajunga la zi cu platile.
Oundjian Hrant, director general DGITL sector 4: "Avand in vedere faptul ca a expirat primul termen de plata, 31 martie, si a trecut ceva timp in care am asteptat sa plateasca voluntar contribuabilii, saptamana viitoare vom incepe actiunea de somatie."
Potrivit legii, rau-platnicii primesc mai intii o somatie. Cine nu achita in 15 zile, se poate trezi ca are conturile blocate. Masura poate fi ceruta de directiile de taxe si impozite si se transmite bancilor, angajatorului sau casei de pensii.
Iulian Ilie, director executiv DGITL sector 3: "Daca au venituri de natura salariala, angajatorul va primi o poprire pe salariul respectivei persoane. Legea spune ca nu se poate pune poprire pe mai mult de o treime din salariul respectivului angajat."
Daca autoritatile nu reusesc sa-si acopere datoria astfel, pot trece la executarea bunurilor.
Cei care vor sa le fie deblocate conturile trebuie sa-si achite datoriile la ghiseele Directiilor de Taxe si Impozite Locale de care apartin. Vor primi de la functionari un document cu care trebuie sa mearga la banca pentru a-si putea folosi din nou banii din cont.