Matematicianul care a "decriptat" Wall Street are solutia pentru salariile mici ale profesorilor. Gestul facut de miliardar
Jim Simons, matematicianul si criptograful celebru pentru infiintarea uneia dintre cele mai de succes companii de hedge fund din SUA, a gasit o modalitate de a-i incuraja pe profesori sa nu renunte la meserie din cauza salariilor mici.
La 77 de ani, Simons a strans o avere estimata la 14 miliarde de dolari. Fost profesor de matematica, a dat lovitura pe Wall Street cand si-a dat seama ca algoritmii folositi pentru decriptare pot fi aplicati si pe pietele financiare pentru a identifica fluctuatiile bursei.
Compania pe care a infiintat-o in 1982, Renaissance Technologies, si pe care a condus-o pana in 2009 valoreaza in prezent 22 de milioane de dolari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De cand s-a retras din functia de CEO, Simons si-a indreptat atentia catre educatia din SUA, care se confrunta cu plecari masive ale profesorilor din invatamantul public, care se reorienteaza spre alte cariere, din cauza salariilor mici.
De aceea, in urma cu 20 de ani, Simons si sotia lui au infiintat organizatia filantropica "Math for America". Rezultatele incep sa se vada abia acum.
"Le dam profesorilor niste bani in plus, 15.000 de dolari anual. Avem in program 800 de profesori de matematica si stiinte exacte, in scolile publice din New York. Le-a crescut moralul, important este ca ii pastram in sistemul de invatamant. La anul vom avea 1000, asta inseamna 10% din totalul profesorilor de matematica din scolile publice new yorkeze", a declarat Jim Simons intr-un interviu acordat TED Talks, scrie Business Insider.
Simons crede ca progresul in educatie nu se face prin evaluarea negativa a profesorilor slab pregatiti, ci prin incurajarea si stimularea financiara a celor cu adevarat buni.
"Ne concentram pe a le oferi un statut privilegiat profesorilor buni, in special celor care predau matematica sau stiinte exacte", a mai adaugat el.
Cunoscut pentru raritatea cu care acorda interviuri, Jim Simons s-a tinut mereu departe de viata publica. Se ocupa, in schimb, de organizatia sa filantropica, iar educatia nu este singurul domeniu in care si-a adus contributia. Proiectele sale vizeaza si sanatatea sau ecologia. Toate acestea, pe langa averea sa impresionanta, l-au plasat in top 50 cele mai influente persoane din lume. Iar Financial Times l-a numit, in 2006, "cel mai inteligent miliardar din lume".
Jim Simons ocupa locul 88 din lume si locul 27 din SUA in topul celor mai bogati oameni.
Sursa: Business Insider
Etichete: educație, profesor, matematica, miliardari,
Dată publicare:
16-09-2015 12:32