Victor Ponta anunta ca Guvernul si FMI nu s-au inteles pe tema pretului la gazele naturale
Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI si CE in actuala misiune de evaluare.
Cele doua institutii au cerut cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, a anuntat premierul Victor Ponta.
El a precizat ca, in aceste conditii, nu va fi semnata o scrisoare de intentie si ca discutiile pe aceste doua puncte de divergenta vor continua in aprilie, acordul ramanand insa in vigoare. Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au cerut ca liberalizarea pretului la gaze sa fie aplicata din luna aprilie pentru populatie si centrale de energie termica (CET-uri), cu o crestere a pretului la gaze catalogata drept "abrupta" de catre seful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Executivul a respins aceasta solicitare, considerand-o nesustenabila, cu argumentul ca populatia si CET-urile nu pot suporta o astfel de crestere din aprilie. In privinta companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, FMI si CE au cerut restructurarea "masiva si radicala" a acestora, Guvernul fiind insa de parere ca o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotriva, ar diminua semnificativ importanta acestui sector.
Sinteza declaratiilor lui Victor Ponta:
"Foarte multe dintre obiectivele Romaniei din noul acord aflat in derulare au fost indeplinite. Avem cea mai stabila si predictibila economie din regiune.
Au ramas doua puncte asupra carora nu avem acord. Continuarea agendei de liberalizare a pretului la gaze. Liberalizare inseamna crestere. Au ramas inca in piata reglementata consumatorii casnici. Solicitarea delegatiei FMI se referea la o crestere abrupta in aprilie - pe care noi nu o consideram sustenabila.
Al doilea punct asupra caruia nu ne-am inteles se refera la viitorul industriei producatoare de energie pe baza de carbune. Solicitarea lor este cea a unor restructurari masive si radicale, care din punctul nostru de vedere nu salveaza industria. Nu vom accepta masuri prin care acest sector esential pentru siguranta energetica sa dispara.
Pe aceste doua puncte pe care nu avem un acord a ramas ca, in aprilie, sa prezentam cum credem noi ca este bine sa facem. Ca pretul la gaze sa nu mai creasca, iar ca industria de energie pe carbune sa aiba o perspectiva de salvare. Aceste doua puncte urmeaza sa le discutam in aprilie", a spus Ponta.
Sursa: Mediafax
Etichete: Parlament, declaratii, victor ponta, darius valcov,
Dată publicare:
09-02-2015 12:40