Ce salarii au pregatit hotelierii pentru studentii care vor sa munceasca pe litoral. "Au asteptari mari, dar fac putine"
Litoralul romanesc se confrunta anul acesta cu o uriasa criza de personal. Sunt disponibile sute de locuri de munca la terase, restaurante si hoteluri.
Angajatorii dau anunt dupa anunt, doar ca somerilor le lipseste cheful de munca, iar studentii nu vor sa-si strice vara. Cei cu adevarat priceputi in domeniu fie s-au pensionat, fie au plecat in strainatate.
Barman, camerista, ospatar. 6 pagini cu astfel de anunturi gasim la mica publicitate a unui ziar din Constanta. Desi multe anunturi au fost date cu mai bine de o luna de zile in urma, angajatorii au primit foarte putine telefoane sau CV-uri din partea celor care isi doresc un loc de munca pe litoral.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Explicatia o gasim in atitudinea celor tineri, prea putin dispusi sa renunte la valorosul timp liber. Acestia prefera sa se relaxeze cand vin la mare si nicidecum sa faca bani de buzunar.
“Programul mult prea incarcat. Nu cred ca se respecta orele de contract si banuiesc ca o sa muncesc de dimineata pana seara continuu, asta ar fi minus", spune un tanar.
"Inca am 20 de ani, inca nu m-am gandit sa-mi gasesc un job. Poate dupa ce termin facultatea", declara altcineva.
Nea Tutu e carciumar de 26 de ani. Are un hotel de o stea si propria autoservire in Mamaia unde, in plin sezon, vin peste 2000 de oameni. Pentru la vara are nevoie de 25 de angajati. Ofera 1600 de lei celui care lucreaza de la 07:00 la 23:00, iar a doua zi sta acasa. Oferta n-a tentat insa pe nimeni.
Situatia e similara la un hotel de 4 stele din statiunea Mamaia, unde e nevoie de 70 de angajati. Salariul porneste aici de la 1500 de lei, la care se adauga transport, mancare si cazare.
"Personal foarte putin calificat desi, statistic vorbind, avem diplome sa acoperim toata nevoia Europei", spune Paul Marasoiu, manager de hotel.
Sunt multi absolventi de cursuri de calificare in domeniul turismului, dar putini stiu de fapt ce au de facut.
"Nici nu stim ce stiu sa faca si deja intreaba de salariu. Ce salariu i-ar multumi? Banuiesc ca un salariu din afara, minim 500 de euro pentru un ospatar. Ei au asteptari foarte mari, dar fac putine pentru banii astia", spune Florin, sef de sala al unei terase.
Angajatorii sustin ca mare parte din personalul calificat a plecat la munca, in strainatate.