Fenomen rar pe litoral, in cea mai calda zi din 2016. La ce riscuri suntem expusi marti, cand temperaturile scad drastic
Luni, 18 aprilie, a fost cea mai calda zi din acest an. Temperatura a depasit 33 de grade Celsius la umbra, o valoare de luna iulie.
Atat de fierbinte a fost aerul, incat la malul marii orasul s-a oglindit in zare, intr-un fenomen numit "Fata Morgana", rar intalnit. Marti insa, va fi o racire brusca, de peste 15 grade. Din aceasta cauza, riscul de depresie este ridicat, spun terapeutii. Pe de alta parte, in agricultura vor exista efecte pe termen mediu, deoarece recolta poate fi compromisa.
Turistii care s-au plimbat luni pe malul marii au avut parte si de o surpriza a naturii. Mirajul "Fata Morgana", un fenomen foarte rar intalnit in Marea Neagra. Ce este de fapt "Fata Morgana'? O suprapunere a catorva imagini ale aceluias obiect.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Luminita Buga, cercetator oceanographic INCDM: "Din cauza stratificarii din punct de vedere termic al aerului, lumina circula cu viteze deosebite. E un fenomen destul de straniu, noi nefiind obisnuiti cu imaginile rasturnate sau deformate."
La 30 de grade langa valuri, cei mai curajosi au incercat si apa marii.
Turist: "E buna pentru temerari. Daca stai prost cu ceasul, s-ar putea sa o patesti."
18 aprilie 2016 are sanse sa devina a doua cea mai calda zi din istoria masuratorilor meteorologice. In Bucuresti, am avut la ora 16, 33 de grade in Capitala, 31 la periferia orasului si in peste 20 de localitati din tara s-a inregistrat aceeasi temperatura.
Este a 11-a luna consecutiva cand media climatologica depaseste masuratorile din ultimul secol. Si vine dupa ce februarie a depasit media cu 5 grade, iar martie cu peste un grad.
Roxana Bojariu, sef sectie climatologie, ANM: "Luna aprilie sigur va fi si ea cu record, pentru ca deja pana acum avem peste 3,8 grade la nivelul Romaniei fata de normal. E vorba de o crestere a frecventei zilelor foarte calde intr-un anotim care este de tranzitie. Avem o accelerare a incalzirii globale."
Barbat: "Se confirma ceea ce se spune de atata timp de incalzirea globala. In acest moment, incalzirea globala este o amenintare majora la adresa umanitatii. Ma dor oasele, fracturi facute in tinerete, care nu m-au durut niciodata,ma doare spatele."
Viorica Stoian Psihoterapeut: "Adaptarea la o noua treapta termica poate sa produca anumite dereglari hormonale cu efecte somatice, cum ar fi stari de ameteala, probleme respiratorii, tensiune arteriala, acestea provocand la randul lor disconfort, stari de neliniste sau chiar depresia. Cu cat esti mai activ si cu cat ai preocupari mai active, cu atat influenta vremii este mai redusa."
Efectele incalzirii nefiresti se vad si in agricultura.
Florin Stanica, profesor universitar de horticultura: "Acest an agricol este un an total anormal pentru ce ar trebui sa fie. La samburoase, avem deja o problema, pentru ca o parte din muguri au degerat in timpul iernii. Acum, la samantoase, si in special la mar si visinul, in perioada de sfarsit a infloririi care vor fi cu siguranta afectate la legarea fructului."
Si unele culturi mari sunt in pericol, daca avem fenomene extreme. Iar de o recolta bogata depinde cresterea economica a Romaniei. In Moldova, Dobrogea si Transilvania meteorologii spun ca am putea avea seceta in curand, pentru ca rezerva de apa din sol este redusa.