Limbile străine, un avantaj pe piața muncii în 2025. Doar un sfert dintre români pot purta o conversație în engleză
O limbă străină la nivel avansat începe să fie un criteriu tot mai cerut în anunțurile de angajare. Pe una dintre cele mai mari platforme de recrutare, pentru 130.000 de locuri de muncă, sunt căutați candidații care știu engleză.
În top, urmează germana și franceza. Iar cele mai recente date ale unui Eurobarometru arată că doar un sfert dintre români pot avea conversații cursive în limba engleză.
Vlad are un loc de muncă stabil, dar, spune el, o oportunitate de creștere în carieră nu trebuie neglijată. Vorbește engleza și germana, iar acum a început și cursuri de spaniolă.
Vlad, cursant: „Spaniola mi se pare o limbă care va fi foarte căutată în viitor. Eu, momentan, lucrez pentru un client din Germania, unde e un plus să cunoști limba.”
Angajatorii spun că, în ultimii ani, cunoașterea mai multor limbi străine – și nu doar a uneia – a devenit un criteriu esențial de departajare în procesul de selecție.
Ana Călugăru, reprezentanta unei platforme de recrutare: „A doua cea mai căutată limbă a fost germana, pentru care au fost postate aproape 21.000 de anunțuri, și topul a continuat cu italiana, cu aproximativ 8.500 de locuri postate în ultimul an, iar pe locul al treilea a fost franceza.”
Stan Magnoliu, specialist resurse umane: „Există situații, și am întâlnit destul de des, în care la interviul în limba străină nu s-au descurcat sau la testare nu au trecut și nu le-a fost făcută propunerea de angajare.
Companiile încep să ofere cursuri de limbi străine
Și companiile au început să le ofere angajaților șansa de a participa la cursuri.
Izabela Feher, administrator de centru pentru limbi străine: „Sunt companii care își doresc ca angajații lor să își îmbunătățească cunoștințele pentru că au foarte mult contact în comunitatea europeană cu vorbitori nativi de limbă germană și engleză.”
Rareș Moldovan, decan al facultății de litere din cadrul UBB: „Se observă o creștere a mai multor programe de limbi străine, în special japoneza, chineza, norvegiana.”
Potrivit celor mai recente date ale Eurobarometrului, un sfert dintre români pot să poarte o conversație în limba engleză și sub 10% în italiană, franceză ori spaniolă. La acest capitol, stau mult mai bine, de pildă, francezii, unde aproape 40% pot purta conversații în limba engleză.
Mulți români preferă filme subtitrate în limba maternă, iar aproape 50% își exersează limba străină doar pe internet ori în vacanță.
Sursa: Pro TV
Etichete: limba engleza, piata muncii, limbi straine,
Dată publicare:
18-02-2025 20:04