Provocări pe piața muncii din România. Angajatorii caută experiență, tinerii vor salarii bune
Anul 2025 a adus provocări tot mai mari pentru piața muncii. După eliminarea facilităților fiscale din IT, mulți specialiști lucrează pentru companii din străinătate. În același timp, freelancerii găsesc mai greu proiecte de durată.
Tinerii, la rândul lor, cer flexibilitate, iar angajatorii experiență. Specialiștii spun că e un moment de cotitură – cine devine prieten cu inteligența artificială va câștiga, cine rămâne prins în modele vechi riscă să piardă.
În timp ce angajatorii se plâng că nu găsesc oameni calificați, tinerii spun că nu găsesc joburi potrivite cu salarii decente. Domeniul IT este în plină schimbare.
Mariana Lupuianu, director de recrutare: „Cererea este foarte mică de specialiști, iar oferta este foarte mare, pentru că în momentul de față avem o mare masă de talent disponibilă. Odată cu aceste facilități economice care s-au scos, mulți dintre ei migrează către alte companii, dar în special companii internaționale sau o parte dintre ei se duc către zona de freelancing”.
Nu este ușor nici pentru cei care sunt pe cont propriu.
Mihai Zânt, antreprenor: „Este foarte, foarte greu să aibă contracte și contracte sustenabile și trebuie să faci tot lanțul, de la finanțe la vânzări, la marketing, la cum stai pe proiecte, iar companiile nu sunt încă gata să le ofere tot ce pot”.
2024, anul cu cel mai mare număr de salariați din uiltimul deceniu
Iar inteligența artificială schimbă regulile jocului.
Silvia Luican, sociolog: „Devin importante mai degrabă alte abilități pe care tot oamenii le dețin, care nu pot fi înlocuite de tehnologie, cum ar fi empatia, cum ar fi gândirea critică și creativă, cum ar fi capacitatea de analiză și poate chiar capacitatea de a interacționa de la om la om”.
Potrivit Ministerului Muncii, 2024 a fost anul cu cel mai mare număr de salariați din ultimul deceniu. Cei mai mulți angajați noi au fost în construcții și în industria ospitalității.
Dumitru Fechete, directorul unui complex balnear: „În anul 2024, am avut o creștere de aproximativ 18% a numărului de angajați. Practic a fost anul în care am avut cei mai mulți angajați. Aproximativ 12% au beneficiat de această facilitate pentru HORECA. E o subvenție acordată la angajare, anumitor categorii de vârstă sau categorii defavorizate”.
În prima lună a acestui an, cele mai căutate slujbe pe o platformă de recrutare au fost cele de șofer, urmate de ingineri, asistenți medicali și contabili.