Leul, prima victimă a crizei politice. Analiști: ”Investitorii au cerut mai mult pentru a compensa riscul”
Cum era de aşteptat, leul este prima victimă a crizei politice. Cursul a ajuns la un nou maxim istoric, de 4 lei şi 66 de bani.
În acest context, presa internaţională tratează subiectul în glumă şi constată că premierul Japoniei a bătut drumul degeaba până în România.
De la dechiderea pieţei valutare, cotaţiile monedei euro au urcat permanent.
Claudiu Cazacu, analist financiar: "Pieţele au avut de digerat practic anunţul de ieri seară referitor la demisia primului ministru, astfel deschiderea s-a făcut deja în creştere şi am avut câteva ore bune de depreciere a leului, cursul mergând din zona 4,63 către 4,66 şi chiar peste, şi apoi o alunecare, acum, cu interimarul care linişteşte lucrurile, dar probabil că nu o să revenim chiar până aici, o să revenim puţin. Acceptarea numirii unui premier interimar care a detensionat temporar situaţia..."
Banca Naţională a anunţat un curs de 4.65,99 de lei, record istoric absolut, iar leul a pierdut tot ce câştigase în ultima săptămână.
Irina Chitu, analist financiar: "Chiar dacă nu este o creştere mare, aceasta se traduce, de exemplu, la o rata lunară de 250 de euro, o creştere de 50 de lei, sau la o chirie de 250 de euro, ceea ce pentru foarte mulţi consumatori contează."
Instabilitatea politică i-a speriat pe investitotii străini care împrumuta statul român pentru acoperirea deficitului bugetar.
Ciprian Dascălu, economist şef ING Bank: "Practic, investitorii au ieşit de pe datoria publică în lei cerând randamente mai mari pentru a compensa riscul mai mare de a deţine titluri de stat emise de Guvernul României, factor care a condus la deprecierea leului."
Situaţia de la Bucureşti a fost comentată şi de presa internaţională. BBC notează sec că România pierde al doilea prim ministru în 7 luni, iar Bloomberg constată: "Guvernul României cade după ce prim ministrul pierde disputa cu şeful partidului”. Iar sub titlul "Este cineva acasă? Shinzo Abe alege cel mai prost moment să viziteze România”, Euronews observă cu umor ca "Premierul Japoniei a călătorit 8.700 de kilometri pentru o vizită istorică în România, doar pentru a descoperi că omologul sau nu era acolo ca să-l întâmpine.